V části Moravskoslezského kraje meteorologové vyhlásili smogovou situaci

V Moravskoslezském kraji jsou zhoršené rozptylové podmínky. Meteorologové proto v noci kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší v části kraje vyhlásili smogovou situaci. Výstraha je platná pro oblast Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka. Meteorologové navíc neočekávají, že by se situace měla výrazně zlepšovat, a upozorňují na to, že v blízké době hrozí možnost vyhlášení regulace.

Meteorologové doporučují, aby se lidé při pobytu venku zdrželi zvýšené fyzické zátěže, během níž by intenzivněji dýchali.

„Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti. Doporučujeme maximálně omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně používat veřejnou dopravu. Přispějete tak ke zlepšení momentální špatné kvality ovzduší, neboť emise ze spalovacích motorů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého,“ uvedli meteorologové.

Index kvality ovzduší 27.12.2021
Zdroj: ČHMÚ

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší se brzy ráno v regionu pohybovaly od 73 do 160 mikrogramů na metr krychlový. Na stanicích v kraji tak byl místy více než trojnásobně překročen imisní limit pro polétavý prach, který je 50 mikrogramů na metr krychlový. Aktuální tříhodinový průměr pak měl například ve Věřňovicích na Karvinsku hodnotu 210 mikrogramů na metr krychlový.

„Rozptylové podmínky budou i nadále většinou nepříznivé. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat většinou nad hodnotou stanoveného imisního limitu, a to místy dvou až trojnásobně,“ uvedli meteorologové. Podrobnější informace o kvalitě ovzduší lze najít na webových stránkách ČHMÚ v záložce Ovzduší.

Mírně zhoršená je kvalita ovzduší i v sousedních krajích

Kvalita ovzduší se zhoršuje i v některých částech Olomouckého kraje. Rostoucí koncentrace polétavého prachu hlásí stanice v Hranicích a Bělotíně na Přerovsku, kde jsou hodnoty už takřka na dvojnásobku čtyřiadvacetihodinového imisního limitu. Koncentrace prachu se zvyšuje také v Přerově. V ostatních částech Olomouckého kraje jsou rozptylové podmínky zatím dobré.

Rozptylové podmínky jsou horší i ve Zlínském kraji. Denní imisní limit je překročen na všech šesti měřicích stanicích, které hodnotu sledují. Nejhorší situace je ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, kde byl ráno čtyřiadvacetihodinový imisní limit překročen o více než třicet mikrogramů.

S tím, že v pondělí koncentrace suspendovaných částic PM10 mohou místy překračovat stanovený imisní limit, meteorologové počítali. Znečišťující látky se do regionu obvykle dostávají zejména přenosem ze Slezska.