Na většině území Česka hrozí v noci náledí. V sobotu může napadnout i 15 centimetrů sněhu

V noci na sobotu hrozí na většině území Česka tvorba náledí. V sobotu by navíc mělo v jižní a západní části republiky dorazit další sněžení, napadnout by mohlo až patnáct centimetrů sněhu, uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V Jihomoravském kraji sněžilo i v noci na pátek. Řidiči musejí být na silnicích opatrní, zpoždění mohou nabírat i některé autobusové spoje.

Výstraha před náledím platí od pátečních 21:00 do sobotních 09:00 pro většinu regionů kromě Jihočeského kraje a jižních částí Vysočiny a Plzeňského a Jihomoravského kraje.

„Během noci z pátku na sobotu očekáváme od severu na většině území déšť, který bude přecházet ve sněžení. V severní polovině území se tak při poklesu teplot pod bod mrazu může místy vytvořit náledí,“ oznámili pracovníci ČHMÚ.

Pro jih a západ Česka pak v sobotu od 08:00 do 19:00 platí výstraha před sněžením. „V jihozápadní polovině území napadne během soboty většinou přes sedm centimetrů za 12 hodin, v Jihočeském kraji, na jihu Plzeňského kraje, Vysočiny a Jihomoravského kraje ojediněle až 15 centimetrů za 12 hodin,“ uvedli meteorologové.

Výstraha před náledím a hustým sněžením
Zdroj: CHMÚ

Ojediněle se mohou v sobotu podle ČHMÚ objevit i mrznoucí srážky s tvorbou ledovky. V noci na neděli se potom bude pravděpodobně vytvářet i v jižní polovině území Česka náledí.

Na severu a severovýchodě země očekávají meteorologové v noci na neděli silný mráz, a to až minus 15 stupňů Celsia. Lidé by proto měli být v příštích dnech podle ČHMÚ opatrní při chůzi i řízení aut, dbát na dostatečnou hloubku vzorku zimních pneumatik a při jízdách po horských silnicích nezapomenout na zimní výbavu.

Na jihu Moravy jsou problémy v dopravě

Nový sníh napadl už v noci na pátek na jižní Moravě. Komunikace v kraji jsou mokré a po chemickém ošetření, je potřeba dbát zvýšené opatrnosti. Největší zima je na Brněnsku a Vyškovsku. Na Blanensku padá déšť se sněhem a je snížená dohlednost vlivem srážek. Snížená dohlednost je i na Znojemsku. 

S ohledem na noční sněžení vyjelo v noci v Brně do terénu všech 21 posypových vozů Brněnských komunikací, uvedl provozní ředitel společnosti Jan Klištinec. Podle něj do 6:00 chemicky ošetřily přes dva tisíce kilometrů vozovek, z toho více než tisíc ošetřili i pluhováním. „Spotřebováno bylo celkem 342 tun posypové soli,“ dodal.