TÉMA

Vyškovsko

Ústavní soud zrušil zprošťující rozsudek v případu tragické dopravní nehody na Vyškovsku

Ústavní soud se zastal pozůstalé, která při nehodě na Vyškovsku přišla o manžela a dceru. Nehoda se stala v roce 2015, jednomu z vozidel se uvolnil plech u vozíku, řidič dalšího se mu snažil vyhnout a srazil se s nákladním autem. Soudy nižších stupňů ženu, která údajně auto s vozíkem řídila, zprostily obžaloby s odůvodněním, že i přes dokazování nebylo možné určit řidiče vozidla. Ústavní soud zprošťující rozsudky zrušil, okresní soud se bude muset případem znovu zabývat.
3. 5. 2022Aktualizováno3. 5. 2022, 11:34|

Na většině území Česka hrozí v noci náledí. V sobotu může napadnout i 15 centimetrů sněhu

V noci na sobotu hrozí na většině území Česka tvorba náledí. V sobotu by navíc mělo v jižní a západní části republiky dorazit další sněžení, napadnout by mohlo až patnáct centimetrů sněhu, uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V Jihomoravském kraji sněžilo i v noci na pátek. Řidiči musejí být na silnicích opatrní, zpoždění mohou nabírat i některé autobusové spoje.
24. 12. 2021Aktualizováno24. 12. 2021, 12:37|

Údolí ustoupilo vodě. Archivní snímky ukazují, jak se stavěla opatovická přehrada

Přehrada Opatovice vznikla před padesáti lety zatopením sedmdesáti hektarů údolí říčky Malé Hané. Projekt i stavba vodního díla vznikly ve vysokém tempu. V srpnu 1968 byl zfinalizován projekt a již o rok později se díky stavebnímu povolení začalo na Vyškovsku stavět. Stavba samotná byla ukončena v roce 1972, tedy čtyři roky od vzniku projektu. Na přelomu století se ukázalo, že dokumentace neodpovídá realitě, a v roce 2017 tak Povodí Moravy snížilo hladinu a začalo s rekonstrukcí, která byla dokončena v únoru 2019. Hlavním důvodem bylo zajištění větší bezpečnosti. Opatovická přehrada během svého provozu nicméně nezaznamenala žádné významné problémy a spolehlivě slouží i dnes.
23. 9. 2021|

V Drnovicích na Vyškovsku pokračují v odstraňování následků přívalového deště

V Drnovicích na Vyškovsku pokračují v odstraňování následků pátečního přívalového deště. Dočišťovat se budou především komunikace, úklid bude pokračovat i v postižených domácnostech, řekla starostka obce Zuzana Hermanová. Voda s bahnem zatopila více než dvacet objektů, bahno bylo na silnici i na chodnících. S odstraňováním následků v pátek pomáhalo téměř sedmdesát hasičů.
12. 6. 2021|

V obci Holubice se přou o herní automaty. Rozhodne referendum

Atmosféra v Holubicích na Vyškovsku se přiostřuje. Důvodem je referendum, v němž budou příští týden 24. a 25. května obyvatelé rozhodovat, zda má být v obci kasino s videoloterijními terminály, tedy hracími automaty, nebo bez nich. Na jedné straně stojí odpůrci hazardu, kteří svojí snahou a získáním dostatečného množství podpisů zajistili konání plebiscitu, na druhé straně jsou starosta Petr Hanák (KDU-ČSL) a samotná firma European Data Project (EDP), kteří rozesílají zprávy a dopisy občanům o finančních dopadech pro obec, kdyby lidé automaty odmítli.
15. 5. 2019|