Začíná festival TrutnOFF BrnoON. Věnovaný je Jihomoravanům zasaženým tornádem

Studio ČT24: Živý vstup z hudebního festivalu TrutnOFF (zdroj: ČT24)

V Brně ve čtyři odpoledne začíná hudební festival TrutnOFF BrnoON, který je letos věnovaný lidem z oblastí zasažených tornádem. Ti mají vstup na akci zcela zdarma. Festival probíhá v areálu Na Střelnici, představí se na něm pět desítek kapel všech žánrů. Akci budou doprovázet bohoslužby, přednášky, poezie mladých básníků, divadlo nebo meditace.

„Budou tady různé kapely, my tomu říkáme od Bacha po Vlacha, bude to široké žánrové rozpětí od Pražského výběru přes Ondřeje Havelku s orchestrem Melody Makers po punkové vyslance Visací zámek až třeba po cikánské kapely s herečkou Bárou Hrzánovou,“ řekl zakladatel festivalu Martin Věchet.

Festival je nejstarší v zemi, v osmdesátých letech začínal v Trutnově, odkud ale po sporech s radnicí zmizel. Loni poprvé se i přes pandemická opatření uskutečnil v Brně. Podle pořadatelů je každý ročník někomu nebo něčemu zasvěcený a věnovaný.

Festival jako útěcha za tornádem způsobené trauma

„Tornádo nás osobně zasáhlo. V postižených oblastech jsme se ocitli den poté a viděli na vlastní oči tu těžko sdělitelnou zkázu. V Lužicích jsme pomáhali naší babičce odstraňovat důsledky tornáda a žasli nad obětavostí dobrovolníků, bez nichž by nám vše trvalo měsíce,“ řekla organizátorka festivalu Eva Lipová Navrátilová, která pochází z Hodonína.

Organizátorka také uvedla, že celý tým obdivoval pomoc a pokoru, s jakou to lidé z postižených oblastí snášeli. „To nás přivedlo na myšlenku poskytnout jim alespoň malou útěchu a odreagování se v posttraumatickém období,“ dodala Lipová Navrátilová.

Pořadatelé festivalu TrutnOFF BrnoON si uvědomují, že lidé z jižní Moravy mají nyní jiné starosti, chtějí je tak alespoň přivést na veselejší myšlenky. Na festivalu jsou poškozeným k dispozici také psychoterapeuti. 

Podle Věcheta právě program loňského ročníku vznikal u jeho babičky na Moravě. „Nejinak tomu bylo i letos. Člověk však míní a nejvyšší mocnost mění. Příroda zasáhla. Babině tornádo strhlo střechu a zahradu, kterou budovala přes čtyřicet let, to srovnalo se zemí. Uprostřed jako memento zůstala stát jediná třešeň,“ popsal.