TrutnOFF, BrnoON! Legendární multižánrový festival změní místo konání i název

Nejstarší český letní multižánrový festival TrutnOff, který se do roku 2016 konal v Trutnově, se přesune do Brna. Pořádání festivalu s názvem „TrutnOFF – BrnoON Open Air Music Festival“ odsouhlasili brněnští radní. Město zvažuje tři místa, kde by se mohl konat: park Hády, hrad Veveří nebo park u Anthroposu.

Festival přezdívaný také „český Woodstock“ je nejstarší a jedinečný svého druhu u nás. „Nejedná se pouze o hudební festival, ale návštěvníkům nabízí také kulturně-vzdělávací programy, besedy, debaty, přednášky, semináře i diskuse s osobnostmi napříč žánry. Podobná akce Brnu schází, proto by obnovený festival mohl do města přivést zcela jinou cílovou skupinu,“ řekl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Festival měl tři roky pauzu

Historie festivalu se začala psát 4. září 1987, kdy jeho první neoficiální ročník rozehnala komunistická policie. O dva roky později byl první oficiální ročník. Od roku 1990 se pravidelně konal v areálu Bojiště v Trutnově. V druhé polovině srpna na něj jezdívalo až dvacet tisíc lidí. Poslední tři roky měl ale festival pauzu, organizátorům se pro něj nedařilo najít vhodné místo. 

K pravidelným účinkujícím patřily české undergroundové skupiny The Plastic People of The Universe a Garage nebo současná stálice české hudební scény, skupina Monkey Business. Nadšeného přijetí od návštěvníků se v minulosti dostalo i hudebním legendám 60. let Martě Kubišové, Evě Pilarové či Waldemaru Matuškovi. Mnohaletým příznivcem a symbolickým náčelníkem této kulturní akce byl pozdější prezident Václav Havel.

Pořadatelé akce začali s vedením Brna jednat o přesunu festivalu už loni v srpnu. Festival by se tam mohl konat už příští rok, zbývá vybrat místo. Město zvažuje hrad Veveří nebo park na Hádech. Ve hře je i park u Anthroposu, ale kvůli vlastníkům pozemků je to komplikovanější. Úplně vyloučená tato lokalita ale podle města není.