Havlův oblíbený festival Trutnov byl zrušen, nezbyla ani Zahradní slavnost

Hudební festival Trutnov byl zrušen (zdroj: ČT24)

Nejstarší rockový festival v Česku, slavný trutnovský Open Air, se letos nebude konat. České televizi to potvrdil jeho zakladatel a organizátor Martin Věchet. Tradice festivalu, která je spojena se jménem bývalého prezidenta Václava Havla, sahá do roku 1987. Přípravy letošního ročníku provázely problémy s výběrem místa konání. Necelé dva měsíce před začátkem se organizátoři rozhodli „český Woodstock“ zrušit.

Akce nově nazvaná Zahradní slavnost a Open Air Workshop se měla podle organizátorů konat v druhé polovině srpna na soukromých loukách nedaleko Hrádečku, chalupy bývalého prezidenta Václava Havla. Organizátoři však narazili na odpor místní radnice.

„Radnice v Mladých Bukách, kousek od Hrádečku, kde měl chalupu velký příznivec a symbolický náčelník festivalu Václav Havel, dokonce neváhala narychlo přijmout několik speciálních vyhlášek, jenom aby konání Open Airu zabránila,“ informuje redaktor ČT Václav Svoboda.

Martin Věchet a Václav Havel, 2007
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK

Městys Mladé Buky dal festivalu náročné podmínky, například požadoval noční klid od 22 hodin. Produkce na podobných akcích přitom většinou končí až po půlnoci. U vyhlášky o místním poplatku ze vstupného zase městys zvolil maximální zákonem danou možnost odvodu 20 procent. Mezi lidmi v Mladých Bukách zároveň vznikla petice proti festivalu.

Věchet počítá s roční pauzou

Zrušení koncertů podle organizátora Martina Věcheta neznamená, že by festival úplně skončil. Pauza by podle něj neměla být delší než roční. Věchet bez dalších podrobností uvedl, že hodlá najít jiné místo konání. Otázkou zůstává, zda vznikne nějaká komorní akce pro zájemce, kteří si už koupili vstupenky, nebo se vstupné bude vracet.

Události: Trutnovský hudební festival končí (zdroj: ČT24)

Minulé ročníky se konaly v Trutnově, kde ale Věchet vedl dlouholeté spory s radnicí. Možnost ukončení pořádání festivalu v trutnovském areálu Bojiště oznamoval již dříve, a to pro údajnou nejistotu, co bude s pozemky v okolí Bojiště. Radnice to označovala za humbuk, kterým se Věchet snaží na přehlídku dostat co nejvíce lidí.

První ročník se konal v roce 1987 ve Volanově u Trutnova a v té době ho ještě rozehnala komunistická policie. Hudební aparaturu se tehdy podařilo schovat na Hrádečku u Václava Havla a pozdější prezident se stal mnohaletým příznivcem a symbolickým náčelníkem této kulturní akce přezdívané český Woodstock.

Plánovaný festival Zahradní slavnost (pojmenovaný podle Havlovy první divadelní hry) měl třicáté výročí připomenout, podle Věcheta to měl být návrat ke kořenům.