V Českém Švýcarsku se už stromy nekácí. Kvůli bezpečnosti se však upravily turistické trasy

V Českém Švýcarsku se mění turistické trasy (zdroj: ČT24)

Husté lesy mezi pískovcovými skalami v Českém Švýcarsku jsou minulostí, kůrovci tam podlehla už většina smrků.  Ačkoliv se dříve mrtvé stromy kácely, teď je lesníci nechávají v přírodě, kvůli čemuž ale správci národního parku museli uzavřít několik turistických tras. Suché stromy by totiž mohly být pro návštěvníky nebezpečné.

V Českém Švýcarsku už uzavřeli osm stezek –⁠ i kvůli bezpečnosti turistů. Kůrovec tak nezměnil jenom les samotný, ale i trasy, které mohou návštěvníci národního parku využívat. 

„Například červená (stezka) směr Šaunštejn je přetrasovaná jinak. Ta modrá se připravuje směr Divoká soutěska,“ uvedl Václav Nič z Klubu českých turistů v Ústeckém kraji.  

Trasy se mírně prodloužily

Původní trasy se však neuzavřely úplně celé. „Abychom ty cesty nemuseli úplně uzavírat, nejčastěji jsou to právě obchůzné trasy, které vedou porosty, které nejsou nebezpečné,“ řekl mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov. Například trasa z Mezní louky do Vysoké Lípy tak bude asi o půl kilometru delší.

Lesníci nyní chtějí přeměnit vzniklé souše na takzvané lesy přírodě blízké, vůči suchu by měly být mnohem odolnější. Vytěžené kalamitní dříví se použilo například na vybudování převalového chodníku přes zamokřené části.