Pardubické MHD chybějí řidiči. Až čtvrtina z nich je nemocná nebo v karanténě

Pardubickému dopravnímu podniku chybí řidiči (zdroj: ČT24)

Pandemie koronaviru postihla také provoz městské hromadné dopravy. Dopravní podniky v řadě českých měst bojují s velkými ztrátami. Nákaza se totiž šíří i mezi řidiči, ti pak chybějí při zajišťování už tak omezených linek. Například pardubický dopravní podnik má momentálně nemocných nebo v karanténě hned 60 řidičů, což je téměř čtvrtina.

Řidičů městské hromadné dopravy je dlouhodobě velký nedostatek, koronavirová epidemie však problém ještě prohloubila. Dopravnímu podniku v Pardubicích teď chybí až 60 řidičů autobusů a trolejbusů z celkových 210 kmenových a 30 extreních.  

Dopravce si tak pomáhá, jak se dá. Například Ladislav Cihlo, který za normálních okolností sestavuje jízdní řády, nyní usedl za volant. „Znamenalo to pro mě přijít ráno dřív, odpoledne dřív skončit, usednout do vozidla a skončit odpoledne později než obvykle,“ řekl. 

Omezené či zrušené spoje

Kvůli chybějícím řidičům se tak v Pardubicích prodloužily intervaly odjezdů, například u páteřních linek z dvanácti na patnáct minut. Dvě linky se musely dokonce zrušit úplně. „Pevně věřím, že ta doba nebude trvat dva nebo tři týdny, abychom se mohli vrátit k původnímu provozu,“ uvedl ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán. 

 Na linkách pardubické městské hromadné dopravy zároveň platí až do odvolání prázdninový jízdní řád. K tomu už dříve přistoupila i další tuzemská města.