Policie stíhá dva muže kvůli podvodům s kompenzačními bonusy. Hrozí jim až osmileté vězení

Kroměřížští kriminalisté stíhají dva mladé muže kvůli fiktivním žádostem o vyplacení kompenzačních bonusů, které jsou v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru určeny pro osoby samostatně výdělečně činné. Za dotační podvod a poškození cizích práv jim hrozí až osmileté vězení. Dvojici se podle kriminalistů podařilo vylákat přes tři sta tisíc korun.

Mladí muži podle policejní mluvčí Simony Kyšnerové v polovině loňského roku využili díky veřejně dostupným informacím identitu různých samostatně výdělečně činných osob a bez jejich vědomí neoprávněně požádali o vyplacení kompenzačního bonusu v souvislosti s krizovým opatřením z důvodu výskytu koronaviru. „Žádosti na finanční úřady zasílali z fiktivně založených e-mailových schránek se jmény údajných žadatelů,“ popsala mluvčí.

Podle zjištění policie si muži získané peníze nechali zasílat na nově vytvořený bankovní účet vedený na jméno jejich kamaráda, kterému bez jeho vědomí ofotili občanský průkaz. „Pak ho lstí, pod legendou, že potřebují pomoc, požádali o zaslání jedné koruny na nově zřízený bankovní účet a tím jej aktivovali. Takto odeslali celkem šestadvacet žádostí o kompenzační bonusy. Získali tak přes tři sta tisíc korun,“ uvedla Kyšnerová.

Počínání mužů odhalil finanční analytický úřad, který o věci informoval policii. Pokud by byly vyplaceny všechny bonusy, o které zažádali, přišla by si dvojice podle kriminalistů na více než milion korun. „U mužů jsme v rámci prověřování provedli domovní prohlídky a zajistili důkazní materiály. Získaná částka korun je v současné době blokovaná na účtu, který byl použitý pro spáchání trestné činnosti,“ doplnila mluvčí. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí obviněným mužům až osmiletý nepodmíněný trest.