Zrní a červi. Vědci Mendelovy univerzity testují hmyz jako krmivo pro drůbež

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně testují využití moučných červů jako krmiva pro drůbež. Jedním z důvodů je předpokládaný růst světové populace a potřeba hledání alternativních zdrojů potravy.

Pro výrobu jednoho kilogramu živočišných produktů je potřeba až patnáct kilo rostlinných krmiv a spotřeba stoupá. Právě chov hmyzu by mohl být řešením. Ondřej Šťastník proto už tři roky testuje krmiva, do kterých přidává moučné červy. Krmí jimi kuřata.

„Zpravidla se kuřata vykrmují 35 dní, do krmiv se nedávají antibiotika. Máme pokusnou a kontrolní skupinu. Můžeme říct, že přídavek moučných červů do pěti procent neovlivní kvalitu vajec, nezhoršuje příjem krmiva, přírůstky ani zdravotní stav,“ řekl.

Vědci vyrábějí krmné směsi z pšenice, kukuřice, sóji a červů. „Tady jsou vidět krmné směsi se dvěma procenty moučných červů, netvarovaná i tvarovaná forma granulí, takhle by mohla vypadat,“ ukazuje jednotlivé směsi Ondřej Šťastník.

Kvůli vyšší ceně ale ještě bude zřejmě trvat, než se krmiva s příměsí moučných červů dostanou na trh. Jako první by podle vědců mohl být hmyz součástí granulí pro psy a kočky.