Další překážka stavby nové zlínské nemocnice. Tendr napadl neúspěšný uchazeč

Soutěž na projekt nové krajské nemocnice ve Zlíně přezkoumá správní soud. Společnost JIKA-CZ, která se o zakázku neúspěšně ucházela, podala žalobu proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který soutěž schválil. Stavbu prosazoval dřívější hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), krajské zastupitelstvo ji odsouhlasilo ještě před volbami, smlouvu s projektantem už ale Čunek nepodepsal. Zástupci nové krajské koalice hnutí ANO, Pirátů, ODS a ČSSD stavbu kritizují a chystají se projekt zrušit.

„Žaloba byla podána ve středu,“ sdělil České televizi jednatel JIKA-CZ Jiří Slánský. Tvrdí, že se do soutěže nemohl přihlásit, protože mu kraj neposkytl dostatek podkladů. A to na rozdíl od dvou uchazečů, kteří se do tendru na projekt nové krajské nemocnice ve Zlíně přihlásili.

Zakázku na projekt vyhrálo sdružení Nová nemocnice – Zlín za nabídkovou cenu 351 milionů korun bez DPH. Společnost JIKA-CZ ale od začátku namítá, že měl její konkurent v tendru výhodu. Členové sdružení Nová nemocnice – Zlín se totiž už dříve podíleli na přípravě některých studií ke stavbě.

Podle Antimonopolního úřadu byla soutěž na projektanta v pořádku. Potvrdil to i někdejší předseda ÚOHS Petr Rafaj, ke kterému podala JIKA-CZ rozklad.

Stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích za 8 miliard korun prosazoval bývalý zlínský hejtman Jiří Čunek. S podpisem smlouvy na projekt musel počkat na rozhodnutí ÚOHS. To přišlo pár týdnů po krajských volbách, podpis smlouvy tak Čunek nechal na nové radě.

Správní soud: Hlasování zastupitelstva bylo v souladu se zákonem

Současná vládnoucí koalice v čele s hejtmanem Radimem Holišem (ANO) se stavbou nemocnice ale nesouhlasí. Zadala proto krajskému úřadu, aby připravil ukončení projektu, a to i přesto, že předchozí zastupitelstvo stavbu už dvakrát schválilo. Naposledy těsnou většinou v květnu, poprvé před rokem v prosinci.

Občané v čele s bývalým hejtmanem Liborem Lukášem (dříve ODS, dnes Trikolóra) loňské schválení stavby napadli u Nejvyššího správního soudu. Ten ale v říjnu rozhodl, že hlasování zastupitelstva proběhlo v souladu se zákonem.