Právník kritizuje smlouvu o prodeji pardubického hokejového klubu, je podle něj neplatná

Smlouva o upsání akcií pardubického hokejového klubu na soukromého vlastníka nebyla podle právníka Petra Papeže uveřejněna v registru smluv v zákonné podobě. Znamená to, že je neplatná a majoritním akcionářem zůstalo město Pardubice, míní právník. Podle Papeže je navíc smlouva nevýhodná, čímž patrně město porušilo péči řádného hospodáře. Chybu v registru připustil i nový vlastník klubu Petr Dědek.

Město v červnu prodalo majoritní podíl společnosti HokejPce 2020 podnikatele Dědka. HC Dynamo má podle právníka Papeže povinnost zveřejnit kompletní smlouvu, chyběla metadata o hodnotě smlouvy. „Smlouva je tak ze zákona neplatná. Mám za to, že majoritním vlastníkem je stále město,“ řekl. 

Jedná se o smlouvu mezi HC Dynamo a HokejPce. Povinnost zveřejnit smlouvu má jeden z těchto partnerů.
Radim Jelínek
mluvčí pardubického magistrátu

Papež zastupuje Jindřicha Petrušku, mimo jiné hokejbalového trenéra dětí a mládeže v pardubickém Svítkově. Smlouvou se začal zabývat, protože hokej je štědřeji podporovaný než jiné sporty. Zaujal ho i právní názor zastupitele Karla Haase (ODS), který na nevýhodnost smlouvy upozorňoval. Právním formulacím ale Petruška nerozumí, proto si najal právní kancelář z jiného města. „Její závěry mě mimořádně šokovaly,“ řekl Petruška.

Radnice se už podnětem zabývá

Město ve čtvrtek vydalo tiskovou zprávu, v té reaguje veřejně na podnět, který právník Papež poslal na začátku září finanční komisi města. „Smluvní strany předpokládají, že společné právní řešení bude nalezeno v nejbližší době,“ uvedla radnice. 

Podnikatel Dědek připustil, že nastala chyba při zveřejnění v registru smluv. „Bohužel pan Petruška má pravdu. Právně to v pořádku není a jde to za městem,“ řekl Dědek pro server iDNES.

Podle redaktora ČT Erika Knajfla uznalo chybu i samotné město. Radnice však uvedla, že chybu způsobili pracovníci klubu, nikoli magistrát. Problémem se tak nyní zabývají nejenom právníci města, ale také finanční výbor a také samotný klub. 

Papež míní, že možná město porušilo péči řádného hospodáře. Smlouva prý vykazuje znaky, které tomu nasvědčují. Jde například o finanční závazky města, které má každý rok platit 34 milionů korun na provoz klubu po dobu patnácti let.