Podíl v HC Dynamo Pardubice bude nejspíš k mání. Město se ale neshoduje, kdy klub nejlépe prodat

UvR: Pardubice se neshodují, kdy prodat podíl v HC Dynamo (zdroj: ČT24)

Pardubická radnice chystá prodej svého většinového podílu v hokejovém klubu HC Dynamo. Jenže politici se nemůžou dohodnout, kdy bude na prodej podílu v klubu nejlepší chvíle. Opozice navíc žádá odpolitizování klubu. Jeden z nejslavnějších a nejtradičnějších klubů nejvyšší hokejové soutěže v Česku má za sebou nevydařenou sezonu.

Prodat hokej co nejdříve, nebo počkat a dokončit ekonomickou stabilizaci? V tom zatím není vedení města jednotné. Současné vedení pardubické radnice chce klub prodat co nejrychleji. „Tak jako jsem loni prosazoval prodej klubu do soukromých rukou, budu to teď prosazovat znovu,“ zdůraznil primátor Martin Charvát (ANO).

Opozice navrhuje ještě rok počkat. „Teď by to proběhlo stejně špatně a hekticky, jako jsme ten klub kupovali,“ připomněl zastupitel František Brendl (Pardubáci).

Většinový podíl v klubu kupovalo město předloni od podnikatele Romana Šmidberského. Kvůli dluhům v řádech desítek milionů korun hrozil klubu krach. Klub nesestoupil z nejvyšší hokejové soutěže od roku 1950. V posledních letech ale zažívá útlum, i proto město hledá finančně silného zájemce.

HC Dynamo Pardubice
Zdroj: ČT24

Manažer klubu je zastupitel za město i kraj

Kromě čekání na vhodnější chvíli žádá opozice i to, aby se klub odpolitizoval. V jeho vedení totiž působí hned několik komunálních politiků. Například generální manažer HC Dynamo Dušan Salfický, který ale chce ve funkci pokračovat. Zvažuje proto, že raději opustí politiku.

„Už jsem začal utlumovat svoji politickou kariéru, vzdal jsem se postu radního,“ tvrdí Salfický (ANO), který je zároveň zastupitelem města i Pardubického kraje.

Tým potřebuje posilu

Hokejový tým, který hraje baráž, čekají i další změny. „Kádr potřebuje posily, potřebuje udělat kostru, potřebuje tři útočníky tvořivé, na které se bude hra vázat, potřebuje jednoho dva beky, možná posílit i v brankovišti,“ shrnul hokejový expert ČT David Pospíšil.

HC Dynamo Pardubice, jednomu z nejslavnějších a nejtradičnějších klubů nejvyšší hokejové soutěže v Česku, se v poslední sezoně nedařilo. Provázela ho aféra obránce Petra Čáslavy, který řídil pod vlivem drog, i případ trenéra brankářů Adama Svobody, který způsobil nehodu pod vlivem alkoholu.

Hlavně ale Dynamo Pardubice skončilo poslední po základní části i play-out extraligy; byť nyní si počíná suverénně v baráži o záchranu v extralize a tabulku baráže s velkým náskokem vede.