Napojení domu v Bohumíně na elektřinu se komplikuje. Poškození rozvodů požárem je rozsáhlé

Úplné napojení bohumínského panelového domu, ve kterém v sobotu při požáru bytu zemřelo jedenáct lidí, na elektřinu se komplikuje. Poškození rozvodů je totiž rozsáhlejší. Opravy mohou trvat sedm až deset dní. Původně město předpokládalo, že elektřinu v domě zprovozní ve středu.

Ve vyhořelém panelovém domě v Bohumíně už teče teplá i studená voda a podařilo se obnovit dodávku plynu. Napojení na elektřinu ale bude podle mluvčí města Lucie Balcarové problém. „Dnes jsme připojili na elektřinu byty do šestého patra. S napojením dalších pater je to složitější, protože se musí vyměnit poškozené části a provést rozsáhlé revize. Čím je patro blíž ohnisku požáru, tím jsou škody na rozvodech a elektroměrech rozsáhlejší. Opravy mohou trvat sedm až deset dní,“ uvedla.

Jeden z výtahů požár zcela zničil

Menší výtah oheň i voda zcela zničila, bude nutná jeho kompletní výměna. „Dnes jsme objednali jeho výrobu. U většího výtahu proběhnou testy, jakmile se podaří ho znovu napojit na elektřinu. Zatím nevíme, kdy začne fungovat,“ řekla mluvčí města.

Dodala, že se v domě začali pohybovat čtyři pojišťovací technici, kteří budou postupně procházet nejen společné prostory, ale všech šedesát bytů, aby zdokumentovali následky pojistné události. „Sanační firma už zahájila sanaci domu po požáru, na střeše domu si umístili agregát, aby k práci měli k dispozici elektřinu, než bude zcela zprovozněna, postupují odshora dolů,“ doplnila.

Dva popálení zůstávají na JIP

Ze založení požáru policie v pondělí obvinila čtyřiapadesátiletého muže. Soud jej poslal do vazby. Podle státního zástupce zapálením bytu řešil dlouhodobé spory s rodinou. V bytě zemřel jeho syn, manželka i vnuk. Celkem si požár vyžádal jedenáct mrtvých a desítku zraněných. V nemocnici zůstávají tři lidé. „Dva pacienti jsou na jednotce intenzivní péče. Jejich stav je stabilizovaný, jeden je napojen na plicní ventilaci,“ uvedla mluvčí ostravské fakultní nemocnice Petra Petlachová. Dodala, že třetí pacient je na běžném oddělení.