Obětí střelby v ostravské nemocnici mohlo být víc, tvrdí policie. Zbraň útočníka se zasekávala

Dvaačtyřicetiletý střelec z ostravské nemocnice, který při prosincovém útoku zabil sedm lidí, použil zbraň, která nebyla plně funkční. Podle výpovědí svědků z místa činu i expertů se opakovaně zasekávala. Policie tvrdí, že kdyby fungovala správně, mohlo být obětí střelby ještě víc. Policisté i nadále zjišťují motiv útočníka, vyšetřování by tak mohlo probíhat zhruba do poloviny tohoto roku.

Moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel řekl, že střelec použil takzvaný řez zbraně. Jde o zbraň, která slouží například k výuce a některé její části chybí, což umožňuje pohled do útrob. V tomto případě ale byla pistole upravena tak, že byla střelby schopná. 

Zbraň vyrobila Česká zbrojovka v Uherském Brodě a zhruba před třiceti lety ji prodala. „Zjišťujeme následný pohyb zbraně. Kdy se k ní střelec dostal, v jakém byla tehdy stavu,“ uvedl šéf policistů.

Úprava (zbraně) byla provedena velmi sofistikovaně. Velmi dobře. I odborníci, třeba z řad pracovníků zbrojovky, se podivovali nad tím, jak se ji podařilo opravit.
Radim Wita
náměstek moravskoslezského policejního ředitele

Policie nyní zjišťuje i to, jestli si úpravy na pistoli udělal střelec sám, nebo ji upravenou už pořídil. Podle Kužela ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že byl byl schopen si ji upravit sám. Přesněji mělo jít o dovaření chybějících částí zbraně. 

Policie: Motivem mohl být i zdravotní stav střelce

Policisté už vyslechli zhruba padesát svědků, včetně známých a příbuzných pachatele. Zjišťují také motiv. „Ubíráme se několika směry. Jednak to je zdravotní stav. Motivem ale mohl být i jiný důvod. Nyní nejsme schopni říci jaký,“ řekl Kužel.

Policisté i nadále shromažďují informace od zaměstnavatele střelce, ale také od ošetřujícího lékaře. Právě na základě těchto informací se později rozhodne, zda bude nutné vypracovat znalecký posudek z oboru psychiatrie.

Policisté případ střelby v Ostravě vyšetřují pro trestný čin vraždy spáchaný na vícero osobách, k tomu se přiřadil ještě trestný čin nedovoleného ozbrojování. Státní zástupce David Bartoš už dříve řekl, že vyšetřování by mohlo probíhat asi půl roku. 

  • K útoku střelce ve Fakultní nemocnici Ostrava došlo 10. prosince 2019 krátce po sedmé hodině ráno. Do čekárny traumatologické ordinace přišel Ctirad V. a z nelegálně držené zbraně začal střílet po lidech. 
  • Dvaačtyřicetiletý muž zasáhl devět pacientů, čtyři lidé zemřeli na místě, další tři později na následky vážných zranění.
  • Policisté byli na místě do tří minut, pachatel však stihl z nemocnice odjet autem. Policisté do akce nasadili dva vrtulníky a začalo pátrání po ozbrojeném muži. Útočník proti sobě zbraň obrátil zhruba po třech hodinách na útěku u Děhylova na Opavsku.