Více členů ochranky i inteligentní kamery. Ostravská nemocnice posiluje bezpečnostní opatření

Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) po prosincové střelbě v čekárně traumatologické ambulance posílí jednotlivá bezpečnostní opatření. V uplynulých dnech už vedení zdravotnického zařízení rozšířilo tým ochranky a na podobné situace chce lépe připravit i zaměstnance nemocnice. V celém areálu by se navíc v budoucnu měly objevit i takzvané inteligentní kamery. Ke střelbě, po které zemřelo sedm lidí, došlo 10. prosince 2019. Dvaačtyřicetiletý pachatel krátce po útoku obrátil zbraň proti sobě.

„V souvislosti s mimořádnou událostí jsme provedli revizi vnitřních předpisů a dalších opatření týkajících se bezpečnosti. Pro zlepšení koordinace krizového štábu iniciujeme například vznik velínu,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Velín by měl v případě potřeby poskytnout zázemí pro technický, zdravotnický i krizový dispečink. Vzniknout by měl v místnosti, kde momentálně sídlí technický dispečink. „Odtud by šly všechny informace směrem dovnitř nemocnice,“ přiblížil ředitel nemocnice Jiří Havrlant. Nový velín by měl podle něj vzniknout ještě v letošním roce. 

Ochranka v civilu

V uplynulých dnech se už ve FNO o několik členů rozrostla i ochranka. Tuto službu v nemocnici zajišťuje zhruba třicet lidí, vedení zdravotnického zařízení teď však ochranku posílilo o takzvanou operativní hlídku. 

Noví členové ochranky chodí po nemocnici v civilním oblečení, aby je nikdo nepoznal. „Nejčastěji vybíráme nejvíce frekventovaná místa, kde je největší pohyb lidí, pacientů a lékařů,“ uvedl jeden z členů ochranky. 

Na podobné krizové situace by se ale podle Havrlanta měli lépe připravit i zaměstnanci nemocnice. Školení, jak reagovat v krizových situacích, zahájila FNO už loni a měla by pokračovat. O peníze na tato školení požádala nemocnice ministerstvo zdravotnictví. 

Peníze by byly použity na další edukaci zaměstnanců a zdravotníků. Zejména chceme využít praktického nácviku v součinosti se zkušenými pracovníky Policie ČR.
Jiří Havrlant
ředitel Fakultní nemocnice Ostrava

Nový systém zamykání by případného útočníka nepustil dál

FNO se chce zaměřit i na nové technologie, které výrazně zvýší bezpečnost v areálu. „Jedná se například o nadstavbový kamerový systém, který dokáže zachytit a hlásit podezřelý či nestandardní pohyb člověka v areálu nemocnice,“ popsala mluvčí. 

Další novinkou by měl být speciální systém zamykání dveří, ovládaný na dálku. Ten by fungoval tak, že v případě podobného útoku by pachateli nedovolil dostat se do dalších částí nemocnice. Ve vybraných místech nemocničního areálu mají navíc v následujících letech přibýt další ploty a brány. 

Nemocnice: Kontrola každého pacienta nepřipadá v úvahu

Bezprostředně po střelbě ve FNO se začalo mluvit i o případných kontrolách každého návštěvníka nemocnice. Nemocnice se ale shodují v tom, že instalace bezpečnostních rámů nebo turniketů by odbavování pacientů výrazně zpomalila. 

Například ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) už dříve řekl, že nemocnice jsou otevřená zařízení a nejsou prý reálné kontroly na všech vstupních místech. Eliminovat hrozby má podle něj na místě bezpečnostní služba nebo kamerový systém.

„Do areálu nemocnice je přísný zákaz vnášení střelných zbraní, což je značeno u všech vstupů, nicméně zabránit se tomu nedá,“ řekla mluvčí pražské Nemocnice Na Bulovce Simona Krautová. 

  • K útoku střelce ve Fakultní nemocnici Ostrava došlo 10. prosince 2019 krátce po sedmé hodině ráno. Do čekárny traumatologické ordinace přišel Ctirad V. a z nelegálně držené zbraně začal střílet po lidech. 
  • Dvaačtyřicetiletý muž zasáhl devět pacientů, čtyři lidé zemřeli na místě, další tři později na následky vážných zranění.
  • Policisté byli na místě do tří minut, pachatel však stihl z nemocnice odjet autem. Policisté do akce nasadili dva vrtulníky a začalo pátrání po ozbrojeném muži. Útočník proti sobě zbraň obrátil zhruba po třech hodinách na útěku u Děhylova na Opavsku.