Měsíc po střelbě v ostravské nemocnici. Kriminalisté mají „náznaky motivu“

Ani měsíc po střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava, která má na svědomí sedm lidských životů, policie nezná motiv dvaačtyřicetiletého útočníka. Vyšetřování se asi protáhne do poloviny letošního roku. Řekl to dozorující státní zástupce David Bartoš s tím, že vyšetřovatelé musí počkat na znalecké posudky. Policie zatím ani neví, jak se muž dostal ke střelné zbrani.

Vyšetřovatelé mají zatím k dispozici znalecký posudek, který se zabýval zkoumáním zbraně použité při útoku v nemocnici. „Jednalo se o zbraň ČZ 75, kalibr devět milimetrů,“ doplnil státní zástupce Bartoš. 

Policisté i nadále prověřují, jak se muž ke zbrani dostal. K tomu, aby zjistili totožnost osoby, která střelci zbraň s největší pravděpodobností poskytla, jsou vypracovávány znalecké posudky. 

Policisté momentálně shromažďují informace od zaměstnavatele dvaačtyřicetiletého útočníka, ale také od ošetřujícího lékaře. Spoléhají také na informace z výslechů příbuzných pachatele. Až poté se rozhodne, zda bude nutné vypracovat znalecký posudek z oboru psychiatrie. 

Státní zástupce: Náznaky jsou, víc k motivu říci nemůžeme

Motiv útoku v ostravské nemocnici zatím zůstává nejasný. „Jisté náznaky zde jsou, ale zatím nebyly opatřeny veškeré důležité materiály, takže já bych se v této chvíli k motivu pana podezřelého nevyjadřoval,“ řekl Bartoš. 

Policisté případ střelby vyšetřují pro trestný čin vraždy spáchaný na vícero osobách, k tomu se přiřadil ještě trestný čin nedovoleného ozbrojování. „Já si myslím, že ty konečné výsledky by bylo možné očekávat tak do šesti měsíců,“ doplnil státní zástupce. 

Kontroly jako na letišti zřejmě nejsou řešením

Po ostravském útoku se začalo ve větší míře mluvit o lepším zajištění bezpečnosti ve veřejných budovách. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) už dříve řekl, že ochrana měkkých cílů je pro resort prioritou. „Na druhou stranu otevřeně říkám, že těch měkkých cílů je tolik, že nějaká zásadní změna, že bychom všude zaváděli detekční rámy nebo rentgeny, tak to je mimo možnosti České republiky,“ doplnil. 

Grant na posílení bezpečnosti už nemocnicím v zemi nabídlo ministerstvo zdravotnictví. Některé, zejména větší nemocnice, už bezpečnostní analýzy měly zpracované, pomoc je ale určena i menším zařízením. V průběhu uplynulého měsíce už analýzu provedla i ostravská nemocnice. 

Chceme začít pracovat s úpravou našeho velínu, který v případě, že by bylo potřeba jej využít, tak aby na tom místě byl jak dispečink technický, tak dispečink krizový a zdravotní. Budeme pokračovat i v edukaci našich zaměstnanců.
Jiří Havrlant
Ředitel Fakultní nemocnice Ostrava

O peníze z ministerstva zdravotnictví se přihlásila právě i Fakultní nemocnice Ostrava, o jakou částku jde, ale zatím ředitel Jiří Havrlant komentovat nechce. Peníze na edukaci a cvičení zaměstnanců pro případ krizové situace dostala nemocnice už v roce 2019, šlo o částku 1,2 milionu korun. 

Cvičení se zaměstnanci by podle Havrlanta měla pokračovat, a to i ve spolupráci s policií. Lidé by se měli naučit například to, jak se správně a efektivně evakuovat nebo schovat v případě, kdy dojde například k útoku střelce. 

Finanční pomoc zatím nedorazila

Peníze, které slíbila vláda, ostravský magistrát i Moravskoslezský kraj, zatím poškození a pozůstalí nedostali. Kraj a město momentálně pracují na darovacích smlouvách, které ještě bude muset schválit rada kraje, která zasedne za měsíc. První peníze by se tak k poškozeným mohly dostat na konci února. 

Bezprostředně po útoku vzniklo před poliklinikou pietní místo, kde lidé pokládali květiny a zapalovali svíčky. Vedení fakultní nemocnice ho už vyklidilo, zároveň však chce zřídit nové a trvalé pietní místo. Nemocnice pravděpodobně na jeho podobu vypíše výběrové řízení. 

Pátrání po střelci skončilo po třech hodinách

K útoku v nemocnici došlo 10. prosince 2019 krátce po sedmé hodině ráno. Do čekárny traumatologické ordinace přišel Ctirad V. a z nelegálně držené zbraně začal střílet po lidech. Zasáhl devět pacientů, čtyři lidé zemřeli na místě, další tři později na následky vážných zranění. 

Policie na místo dorazila do tří minut od nahlášení střelby, střelec však už na místě nebyl. Policisté do akce nasadili i dva vrtulníky a začalo pátrání po ozbrojeném muži. Útočník proti sobě zbraň obrátil zhruba tři hodiny po činu u Děhylova na Opavsku.