V Třinci zakážou žebrání na náměstí a u nákupních center. Vyhláška bude platit od ledna

Události v regionech: Zákaz žebrání v Třinci (zdroj: ČT24)

Od nového roku bude v Třinci na nejfrekventovanějších místech platit zákaz žebrání. Vyplývá to z vyhlášky, kterou třinečtí zastupitelé schválili na svém posledním zasedání. Reagují tak na zvýšený pohyb žebrajících lidí, kteří se v poslední době zdržují v okolí náměstí Míru a u nákupních center.

Žebrajících lidí je v Třinci stále více. Obcházejí kolemjdoucí a prosí o drobné nebo cigaretu. Především v období svátků před nákupními centry. „Ráno, odpoledne, večer, chodí od auta k autu a chtějí peníze,“ postěžoval si prodejce kaprů Pavel Ramík.

Vedení města se proto rozhodlo žebrotu na veřejných místech zakázat vyhláškou. Policisté tak budou moci žebrající z místa vykázat. Žebrání vyhláška zakáže na území Starého Města a Lyžbic, například u obchodního centra v ulici Frýdecká.

„Jsem přesvědčený o tom, že v Třinci není nikdo, kdo by musel žebrat. Máme velkou síť sociálních služeb, které umožňují kulturně žít i lidem bez domova. Ti lidé musí chtít,“ řekl náměstek primátorky Třince Radim Kozlovský (Osobnosti pro Třinec).

„Nemyslím si, že by se měla nějak zvýšit kriminalita kvůli hladu, protože to žebrání je vyloženě o alkoholu, maximálně o cigaretách,“ dodal velitel Městské policie Třinec Josef Kúzma.

V Českém Těšíně podobná vyhláška funguje už přes rok. Žebrat sem docházeli i lidé z polské části města, jelikož tam je to zakázáno ze zákona. „V souvislosti s přijetím této vyhlášky nemůžeme konstatovat, že by došlo k navýšení počtu spáchaných trestných činů na území města, ať ve formě krádeží, nebo jiných přestupků,“ potvrdila mínění velitele městských strážníků v Třinci starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková (Nestraníci).

V Třinci začne zákaz platit od ledna příštího roku.