Opakované volby ve Strakonicích opět vyhrála Strakonická Veřejnost. Jednoznačně

Opakované obecní volby ve Strakonicích vyhrálo hnutí Strakonická Veřejnost. Získalo 64,72 procenta hlasů, což znamená 17 mandátů v 21členném zastupitelstvu. Strakonická Veřejnost tak ještě zvýraznila své vítězství v porovnání s řádnými volbami v říjnu 2018. Tehdy ji podpořilo 51,1 procenta voličů.

Do zastupitelstva se kromě Strakonické Veřejnosti dostaly ještě dva subjekty. Trojkoalice pro silné Strakonice získala tři a Jihočeši 2012 jeden mandát. Volební účast činila 48 procent.

V opakovaných volbách usilovalo o podporu deset subjektů. Poprvé kandidovalo i hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího. Podpořilo jej 3,32 procenta voličů.

Nejvíce preferenčních hlasů obdržel dosavadní starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost). Za Jihočechy 2012 se dostal do zastupitelstva bývalý starosta Pavel Vondrys, přestože figuroval na kandidátní listině až na osmém místě.

Volby se musely opakovat

Po minulých volbách jeden z neúspěšných kandidátů Karel Jánský (Změna pro Strakonice) podal stížnost, že v radničním zpravodaji, na výlepových plochách i sloupech lamp byla Strakonická Veřejnost zvýhodněna. Ústavní soud nakonec rozhodl, že se volby zopakují.

Město od loňského podzimu vede rada ve složení z volebního období 2014 až 2018. Vzhledem k tomu, že není zvolené zastupitelstvo, disponuje jen omezenými možnostmi. Ve volbách v roce 2014 získala vítězná Strakonická Veřejnost 28,93 procenta, což znamenalo sedm míst v zastupitelstvu.

Volilo se i v dalších obcích

Nové obecní zastupitele si v sobotu zvolili obyvatelé dalších obcí, obvykle proto, že část zastupitelů složila svůj mandát, a zastupitelstvo tak nemělo potřebný počet členů.

V Adamově na Kutnohorsku přišlo volit přes 66 procent voličů. Lidé zde měli na výběr celkem z osmi kandidátů, nejvíce hlasů získala Anna Doležálková, volilo ji 18,75 procenta lidí.

V Nučicích u Prahy činila volební účast 48,31 procenta, lidé si zde vybírali celkem ze tří kandidátek. Nejvíce hlasů získala kandidátka Nučice občanům, kterou volilo přes 47 procent lidí.

Volby v obci Chuderov nedaleko Ústí nad Labem vyhrála strana Za dynamický rozvoj obce Chuderova, jeho místních částí a osad v čele s bývalým starostou Stanislavem Kovářem. Strana získala 39,41 procenta, volební účast činila 56,18 procenta.

Nové obecní zastupitele si v sobotu zvolili obyvatelé Huzové na Olomoucku. V sobotních volbách v obci zvítězilo sdružení Huzová lepší a vstřícnější s dosavadní starostkou Yvonou Jirušovou, získalo necelých 47 procent hlasů.

Volební účast v Bukovicích na Brněnsku dosáhla stejně jako před rokem 78 procent. Zatímco vloni podalo kandidátky devět jednotlivců, nyní se sdružili do uskupení Bukovice I a Bukovice II. Uskupení dosavadního starosty Zdeňka Hvízdala získalo mandáty dva, z druhého uskupení je dosavadní místostarosta Václav Šuta.

Téměř stejná účast jako před rokem, letos 64 procent, byla v Korolupech na Znojemsku. Zatímco tehdy lidé vybírali ze sedmi kandidátek jednotlivců, nyní se k šesti jednotlivcům přidalo Sdružení nezávislých kandidátů, které získalo 43 procent a tři mandáty. Vedl je dosavadní starosta David Kratochvíl.

V Zelené Hoře na Vyškovsku přišlo letos 57 procent voličů, před rokem to bylo 79 procent. Z tehdejších dvou sdružení šlo do voleb už jen Sdružení nezávislých kandidátů Zelená Hora a jako první byl zvolený Vojtěch Bartošek, jenž před rokem sice kandidoval, ale do zastupitelstva se vůbec nedostal. Dosavadní starosta Vojtěch Šírek byl zvolen jako druhý v pořadí.

V Lesním Hlubokém na Brněnsku přišlo k urnám jen 32 procent voličů, loni 56 procent. Kandidátku podalo stejně jako tehdy sdružení Občané pro obec a zvoleným lídrem je opět Vladimír Ryšánek starší.

Volby v obci Nebanice u Chebu vyhrálo Sdružení nezávislých kandidátů Nebanice. Získalo 47,32 procenta hlasů a čtyři mandáty v sedmičlenném zastupitelstvu.