Podnikatel Kalášek opustil vazbu. Je obviněn ze zmanipulovaných tendrů na radnici

Brněnský podnikatel Petr Kalášek, obviněný s dalšími devíti lidmi v kauze kolem zmanipulovaných tendrů na radnici Brno-střed, byl propuštěn z vazby. Ve vazbě už zůstává jen hlavní obviněný v kauze bývalý politik ANO Jiří Švachula. Petr Kalášek bude podle státního zástupce pod dohledem probačního úředníka a pohybovat se bude s elektronickým náramkem.

Propuštění podnikatele Kaláška z vazby navrhnul dozorující státní zástupce Radek Mezlík. „V této fázi řízení u obviněného už nejsou vazební důvody v takové intenzitě, abych trval na výkonu vazby. Bylo možné přistoupit k alternativnímu řešení,“ řekl.

Soud obviněnému Kaláškovi stanovil dohled probačního úředníka s využitím elektronického monitoringu pohybu. Dostane takzvaný náramek. „Obviněný bude mít omezenou možnost pohybu na Brno, výjezdy mimo Brno bude muset dopředu hlásit probačnímu úředníkovi,“ vysvětlil státní zástupce Radek Mezlík.

Březnová razie

Policisté zasahovali na radnici Brno-střed v březnu. Krátce po razii policie obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. V létě přibyl desátý obviněný.

Při razii se policie zajímala především o zakázky investičního odboru z minulého volebního období. Z devíti obviněných jich původně pět skončilo ve vazbě, včetně bývalého radního Brna-středu Švachuly a bývalého místostarosty městské části Brno-Ivanovice Petra Liškutina (oba dříve ANO). Ve vazbě zůstává už jen Švachula. Policie v červnu v kauze obvinila desátého muže, podnikatele a dlouholetého zastupitele ODS části Brno-sever Jiřího Hose. Vazbu pro něj žalobce nenavrhl.