V kauze zmanipulovaných zakázek na radnici Brna-střed je dalším obviněným podnikatel Jiří Hos

Policie v případu zmanipulovaných zakázek na radnici městské části Brno-střed obvinila dalšího muže, v pořadí desátého. Podle deníku Mladá fronta DNES jde o podnikatele a dlouholetého zastupitele ODS v městské části Brno-sever Jiřího Hose. Státní zástupce Radek Mezlík je s důkazní situací v kauze spokojen. Více obviněných podepsalo doznání a někteří usilují o status spolupracujícího obviněného.

Na dalšího obviněného upozornil ke konci minulého týdne server Seznam Zprávy. Podle zdrojů Mladé fronty DNES na podnikatele a dlouholetého zastupitele ODS v Brně-sever Jiřího Hose nejspíš ukázal další obviněný podnikatel Pavel Ovčarčin, kterého soudce minulý týden pustil po třech měsících z vazby.

„Je obviněn z účasti v organizované zločinecké skupině, ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a přijetí úplatku. Vazbu jsem v jeho případě nenavrhl, v pátek byl propuštěn na svobodu,“ řekl státní zástupce Radek Mezlík.

Šestapadesátiletý Hos byl od roku 2006 radním městské části a od prosince 2013 do března 2015 dokonce místostarostou pro informatiku, školství, kulturu a sport a také investiční výstavbu. Uspěl i v loňských komunálních volbách ze čtvrtého místa na kandidátce, ale ODS se nakonec do vedení radnice nedostala.

Jiří Hos
Zdroj: ČT24

Jiří Hos má podle Mladé fronty DNES nadstandardní vztahy s poslancem a exministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS), s nímž seděl i v celostátní výkonné radě ODS. Byl podle listu spojený také s odkupem pozemků za Vaňkovkou od městské společnosti Jižní centrum Brno. V roce 2008 se stal jako spoluvlastník firmy Brno New Station Development (BNSD) nájemcem budovy hlavního nádraží a všech přilehlých pozemků – to vše na 40 let a za značně výhodných podmínek, píše deník. Z firmy v roce 2017 odešel a v minulém roce se dostal do insolvence. Podle jeho slov to bylo právě v souvislosti s působením v BNSD, dodal list.

Někteří obvinění se doznali a spolupracují

Podle dozorujícího státního zástupce Radka Mezlíka je důkazní situace v kauze v porovnání s obdobnými velkými korupčními kauzami uspokojivá. „V dalším řízení by mělo být k dispozici doznání více obviněných, z nichž někteří usilují o status spolupracujícího obviněného. Navíc by mělo být v několika případech doznáno i poskytnutí úplatku od zástupců stavebních společností, případně živnostníků,“ řekl Mezlík.

Jejich trestní odpovědnost podle něj také musí být předmětem zájmu policie. „Zejména v méně závažných a doznaných případech bude přicházet v úvahu i alternativní řešení trestní odpovědnosti stavebníků, například v podobě podmíněného zastavení trestního stíhání těchto osob,“ dodal Mezlík.

Tři obvinění jsou propuštění z vazby, dva zůstávají
Zdroj: ČT24
Tři obvinění jsou propuštění z vazby, dva zůstávají
Zdroj: ČT24

Státní zástupce: Nelze vyloučit další obvinění

Policejní razie se na radnici Brno-střed uskutečnila v březnu, krátce po ní policie obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů.

Podle státního zástupce nelze vyloučit, že budou obviněni další lidé. Policie podle něj vyhodnocuje mimořádně velké množství materiálů získaných při devadesáti domovních prohlídkách. „Jedná se jak o listiny, tak o data získaná z počítačů a dalších datových úložišť. Kromě toho bylo vyslechnuto větší množství svědků a analyzovány jsou i bankovní informace – finanční toky,“ uvedl Mezlík.

Policie se při razii na radnici Brna-střed zajímala především o zakázky investičního odboru z minulého volebního období. Z devíti obviněných jich původně pět skončilo ve vazbě, včetně bývalého radního Brna-střed Jiřího Švachuly a bývalého místostarosty městské části Brno-Ivanovice Petra Liškutina (oba dříve ANO). Tři z nich už jsou z vazby venku, zůstává v ní Švachula a podnikatel Petr Kalášek.