Praha chce zrušit sesterskou smlouvu s Pekingem, Čína ani po urgencích neodpovídá

Praha chce vypovědět sesterskou smlouvu s Pekingem. Důvodem je neochota čínské strany jednat o vyškrtnutí klauzule o uznání jednotné Číny ze strany Prahy, uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Možné vypovězení smlouvy projednají v pondělí pražští radní. Smlouvu s Pekingem schválila Praha pod vedením někdejší primátorky Adriany Krnáčové (ANO) v únoru 2016. Proti znění smlouvy byla tehdejší opozice. Pokud radní vypovězení smlouvy schválí, musí jej ještě projednat zastupitelé.

„Aktuálně nám Peking ani po urgencích neodpovídá na korespondenci, kterou společně vzájemně vedeme. Proto se tímto tématem budeme v pondělí zabývat na radě,“ přiblížil Hřib.

Současné vedení Prahy vyzvalo Peking k jednání o vyškrtnutí zmíněné části letos v lednu. Vyjednávání bylo vedeno korespondenčně. „Protistrana na opakované návrhy o vyjmutí článku tři reagovala odmítavě, na poslední urgenci pak vůbec a nebylo tedy dosaženo shody na revizi textu,“ uvedl Hřib.

Návrh vypovězení smlouvy navrhla radní Hana Kordová Marvanová (za STAN). „Schválení článku tři v dohodě mezi Prahou a Pekingem před třemi lety bylo nestandardní, protože do smlouvy o spolupráci mezi hlavními městy politická deklarace nepatří. Nesouhlasím s tím, aby Praha takto dávala najevo podporu autoritářského režimu, který v Číně panuje,“ uvedla Marvanová. Vypuštěním zmíněné části dá podle ní Praha najevo nesouhlas s tím, že jsou v Číně porušována lidská práva.

Čína na postup Prahy zareagovala tak, že začala rušit domluvená vystoupení pražských souborů, například Pražské komorní filharmonie. Rovněž uvedla, že Hřibův postoj poškozuje česko-čínské vztahy.