Čína zrušila další turné. Symfonický orchestr Českého rozhlasu nedostal povolení

Plánované turné do Číny muselo zrušit další umělecké těleso spojené s Prahou. Symfonický orchestr Českého rozhlasu nedostal od čínské strany potřebná povolení. Orchestr, jehož anglický název obsahuje označení „pražský“, je po souboru PKF – Prague Philharmonia a Pražákově kvartetu už třetím souborem, kterému Čína po nedávných prohlášeních pražského magistrátu neumožnila v zemi vystoupit.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu, jehož anglické označení zní Prague Radio Symphony Orchestra, musí zrušit podzimní turné do Číny, kde se měl představit na čtrnácti koncertech. Zahraniční agentura, která akci zajišťovala, nedostala od čínské strany povolení. Mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna přesné důvody zrušení turné nezná.

„Agentuře, která pro nás turné zajišťovala, se nepodařilo získat od čínské strany všechna potřebná povolení. Doporučila nám turné odložit. Symfonický orchestr Českého rozhlasu tedy již s letošním turné do Číny nepočítá a jeho případnou realizaci bude dle situace plánovat na příští roky,“ uvedl mluvčí Českého rozhlasu.

Spor mezi Prahou a Pekingem

Čínská strana v poslední době neumožnila v zemi koncertovat už dvěma orchestrům z České republiky. Důvodem jsou patrně kritické výroky pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) na adresu Číny, které se týkaly převážně situace Tchaj-wanu a Tibetu.

Peking viní české hlavní město z poškozování vzájemných vztahů. Vedení Prahy chce totiž odstranit ze smlouvy o partnerství článek obsahující souhlas s politikou jedné Číny.

Orchestr PKF – Prague Philharmonia měl v zemi vystupovat na přelomu září a října. Zahrát v Číně v současnosti nesmí ani Pražákovo kvarteto. „Je velice smutné, že čínská strana zatahuje politiku tímto způsobem do kulturních výměn, kultura by měla lidi spojovat, a ne takovýmto způsobem rozdělovat,“ uvedl už v červnu primátor Hřib.