Lidé truchlí na místech, která jsou spojena s Karlem Gottem. Jeho rodná Plzeň vyvěsila černou vlajku

Vedení Plzně vyvěsilo na radnici černou vlajku kvůli úmrtí populárního zpěváka Karla Gotta, který se v Plzni 14. července 1939 narodil. Poklonit se památce zpěváka přicházejí lidé také k jeho pražské vile. Na Gotta vzpomínají i v Doubici na Děčínsku, kde měl chalupu. Přidá se rovněž Brno: kondolenční prostor vznikne ve čtvrtek v budově Českého rozhlasu.

Lidé přicházejí v průběhu středy položit květiny či zapálit svíčku před pražskou vilu Karla Gotta. První fanoušci uctili zpěvákovu památku po 11. hodině dopoledne, houfně pak přicházeli po 13. hodině.

Mnoho kytic položených na chodníku před zídkou plotu je ovázáno černými stuhami. Objevují se na nich nápisy „Dobrému člověku“ nebo „Čest jeho památce“. K domu přicházejí sousedé, kteří vzpomínají, jak Gotta na Bertramce potkávali.

S Gottem se loučí jeho rodná Plzeň

Truchlí také Plzeň, kde se zpěvák narodil. V mázhausu tamní radnice je umístěna kondolenční kniha. „Mázhaus bude ve středu otevřený mimořádně do 21:00. Kniha tam bude minimálně do konce týdne. Pokud bude zájem lidí velký, tak tam zůstane i příští týden,“ uvedla mluvčí plzeňské radnice Eva Barborková.

Lidé mohou do kondolenční knihy psát poslední vzkazy rodině zesnulého zpěváka. Město také na obrazovce v mázhausu začne v příštích dnech promítat smyčku z fotografií z akcí v Plzni, jichž se Karel Gott zúčastnil.

Plzeň vyvěsila na historické radnici černý prapor
Zdroj: plzen.eu/Magistrát města Plzně

V Plzni žil oceňovaný zpěvák s rodiči do roku 1945, poté se přestěhovali do Prahy. V listopadu 2009 získal Gott čestné občanství Plzně.

„Karel Gott byl díky svému neúnavnému úsilí a mimořádnému talentu jednou z nejvýraznějších osobností naší země. Plzeň si vždy vážila a bude vážit jeho úspěchů, svým dílem významně přispěl i k prestiži našeho města. Zprávu o jeho úmrtí přijímám se zármutkem,“ uvedl starosta města Martin Baxa (ODS).

„Malou útěchou mi může být to, že jsem měl možnost panu Karlu Gottovi letos za město Plzeň darovat k jeho životnímu jubileu speciální dárek, jenž ho potěšil,“ dodal Baxa. Město v červenci Gottovi k narozeninám darovalo sedmnáctilitrový dřevěný soudek s dvanáctistupňovým plzeňským pivem, na přední straně soudku byla vyryta slova: Plzeň Mistrovi. 

Truchlí i Doubice, kde měl Gott chalupu

Na Karla Gotta vzpomínají i v Doubici na Děčínsku. Zastupitelé obce vytvořili pietní místo u kostela Nanebevzetí Panny Marie, kam lidé nosí květiny a zapalují tam svíčky. 

Na chalupě trávil Gott čas i na sklonku svého života. „Byl tu zhruba tak před měsícem. Naposledy,“ řekl místostarosta obce Břetislav Jemelka (nezávislý). Dodal, že místní sice věděli o zpěvákově zdravotním stavu, ale i tak je jeho odchod zaskočil. „Pro obec je to velká rána,“ řekl.

Karel Gott si chalupu koupil asi před pěti lety. Tehdy se do malé vesničky, kde bydlí zhruba 100 lidí a dalších několik stovek tam vlastní chalupy, sjížděli hlavně Němci. Čekali na to, jestli zpěvák nebude v nějakém místním podniku, chtěli s ním prohodit pár slov. Turisté do vesnice pravděpodobně budou jezdit kvůli Gottovi i nyní, aby uctili jeho památku. „Možná nějaký zvýšený turistický ruch tady nastane,“ očekává místostarosta.

Brno bude mít kondolenční knihu ve čtvrtek

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) vyjádřila za město upřímnou soustrast rodině zemřelého zpěváka Karla Gotta. Od čtvrtečních osmi hodin ráno bude pro vyjádření soustrasti kondolenční listina v Českém rozhlase Brno, kde Gott nahrál několik svých písní.