Téma Loučení s Karlem Gottem

Loučení s Karlem Gottem

Karel Gott bude pohřben na Malvazinkách
Místem posledního odpočinku zesnulého zpěváka Karla Gotta bude hřbitov na pražských Malvazinkách. Oznámila to vdova Ivana. Místo bylo zvoleno podle umělcova přání.
Poslední loučení s Karlem Gottem sledují i média v Německu a Rusku
Zádušní mši, která se v sobotu konala ve svatovítské katedrále za zesnulého Karla Gotta, zmiňují i zahraniční média. Pozornosti se poslednímu loučení dostává zejména tam, kde si Gott za svou pěveckou kariéru získal množství příznivců, tedy v Německu či Rusku.
Nehrál si na celebritu. Na Gotta vzpomínají i ve „Svaťáku“, kam jezdil na prázdniny
Nejen v katedrále sv. Víta, v areálu Pražského hradu a jeho blízkosti se 12. října lidé loučili s Karlem Gottem. Zesnulého zpěváka si připomněli i například v Újezdu u Svatého Kříže, kam populární umělec léta jezdil, a kde tak na něj místní mají osobní vzpomínky.
Už z hor zní zvon. Svatovítské rekviem vyprovodilo Karla Gotta na věčnost
Zádušní mší v katedrále sv. Víta pokračovalo první víkendový den poslední loučení s Karlem Gottem, který zesnul 1. října. Obřad se konal za účasti nejvyšších státních představitelů. Ze zpěvákových kolegů a přátel ke sbohem přispěli například Jiřna Bohdalová, Dagmar Havlová, Jiří Bartoška či Vojtěch Dyk. Po zádušní mši se konalo ještě poslední rozloučení v kruhu nejbližších v motolském krematoriu v Praze.
Jubilejní desátá StarDance uctí památku Karla Gotta. Začíná už v sobotu večer
Jubilejní desátá řada populární taneční soutěže StarDance začne poctou legendě a králi české popmusic Karlu Gottovi, který zemřel 1. října. Přímým přenosem tradičně provázejí Tereza Kostková a Marek Eben. Úvodní večer sledujte už tuto sobotu 12. října od 20:00 na ČT1.
Vzrostl zájem o dílo Karla Gotta. Lidé shánějí i předměty s jeho podobiznou
Písně Karla Gotta nyní znějí častěji než dřív. Hrají se v rádiích i prodejnách hudebních nosičů. Mnohonásobně víc než obvykle se prodávají také rozličné předměty se zpěvákovou podobiznou.
Karel Gott byl něco jako lidový léčitel. Tišil bolesti a léčil duše, vzpomíná Ilona Csáková
Nesčetněkrát spolu vystupovali na koncertech a v televizních pořadech. Loni nazpívali duet. Karel Gott a Ilona Csáková se znali dlouhá léta. Díky němu se prý stala zpěvačkou: „Šla jsem za štěstím, jak zpívá mistr.“
Na Žofín se s Karlem Gottem přišlo rozloučit téměř 50 tisíc lidí
Za velkého zájmu veřejnosti se v pátek v pražském paláci Žofín na Slovanském ostrově konalo poslední rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem, který zemřel minulý týden po těžké nemoci. K rakvi od rána postupně přicházeli lidé a pokládali květiny. Rozloučení, které se odehrálo bez komplikací, skončilo krátce před půlnocí. Přišlo zhruba 49 tisíc lidí, uvedl provozní ředitel paláce Jan Hrubý.
Byli jsme jako přátelé, říká předsedkyně Gottova německého fanklubu
Karel Gott měl tisíce fanoušků v zahraničí, oblibu si získal hlavně v Německu. Několikrát tam zaplnil koncertní halu v Norimberku, města, odkud zamířily na rozloučení se zpěvákem celé rodiny.
Plzeň, Brno, Ústí, Orlová. S Karlem Gottem se loučí lidé po celé zemi
Řada měst a obcí po celém Česku připravila vlastní rozloučení se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. Lidé, kteří se nedostali do Prahy na Žofín, zapalovali svíčky a nosili květiny na pietní místa, která vznikla spontánně, nebo je zřídily radnice. Lidé po celé zemi podepisovali také kondolenční knihy. V Gottově rodné Plzni popsali téměř pět set stran.
  • Narodil se 14. července 1939 v Plzni. 
  • Od roku 1958 zpíval v pražských kavárnách Reduta či Vltava, první dva hity mu napsali Jiří Suchý a Jiří Šlitr. Zlomem v jeho kariéře byl pobyt v Německu v roce 1967.
  • Během své šedesátileté kariéry nazpíval desítky hitů, většinou je složil Karel Svoboda. Gottova diskografie čítala na tři stovky alb, vydaných v tuzemsku i v zahraničí; nosičů s jeho hudbou se prodalo celkem na 30 milionů kusů. Poslední album Ta pravá vydal loni.  
  • V anketě popularity Zlatý slavík (1962 až 1991) a její nástupkyni Český slavík Gott zvítězil 42krát; v roce 2004 dostal platinového slavíka za celoživotní dílo. Prvního Zlatého slavíka si odnesl za rok 1963, poslední cenu dostal v roce 2017.
  • Kromě zpěvu bylo Gottovou velkou láskou malování, vystavoval mimo jiné  v Berlíně, Kolíně nad Rýnem, Bratislavě či Moskvě.
  • Získal tituly zasloužilý (1977) a národní umělec (1985). V roce 2009 převzal medaili Za zásluhy I. stupně. Oceněn byl i v zahraničí, zejména pak v Německu (například mediální cena Zlatá slepice za celoživotní dílo v roce 2017), Rusku (Řád Jurije Gagarina v roce 2011) nebo Polsku.
  • Gott  se oženil v lednu 2008. S manželkou Ivanou měl dvě dcery, Charlotte Ellu a Nelly Sofii. Další dvě dcery měl z dřívějších známostí; Gott byl též dědečkem.
  • V listopadu 2015 mu bylo diagnostikováno nádorové onemocnění mízních uzlin, po léčbě Gott uvedl, že onemocnění vymizelo. Letos v září zpěvák oznámil, že trpí akutní leukémií.
Dasha: Karel Gott miloval lidi, byl by dojatý, kdyby viděl, kolik se jich přijelo rozloučit
Dokázal zazpívat cokoliv a s věkem jako zpěvák ještě zrál, oceňuje na Karlu Gottovi zpěvačka Dasha. Se zesnulou legendou ji pojilo dlouholeté profesní přátelství, jako vokalistka doprovázela Gotta více než dvacet let. Podle jejích slov si velmi vážil přízně svých posluchačů. Na pražský Žofín se s ním v pátek přijely naposledy rozloučit tisíce příznivců.
Pražská doprava zažila těžký den, kolaps se nekonal
Praha v pátek zažila několik masových akcí a s nimi spojená dopravní omezení. Se začátkem odpolední dopravní špičky začala doprava ve městě houstnout. Ucpaný byl především most Legií, kde byl omezen provoz v souvislosti s rozloučením s Karlem Gottem na nedalekém Žofíně. V ranní špičce přitom byla doprava v Praze podle policie spíše klidnější než obvykle. Večer se přidala ještě omezení v okolí fotbalového stadionu v Edenu, kde konalo ostře sledované utkání s Anglií, další uzavírky v centru souvisejí se Signal Festivalem.
Textař Eduard Krečmar: Karel Gott měl rád pravdivé texty
Zůzi, Chci tě líbat, Beatles nebo Být stále mlád jsou písně, které pro Karla Gotta otextoval Eduard Krečmar. Tou první byla skladba Láskou se léčí z roku 1964, původně song Paula Anky. Tehdy byl Krečmar ještě studentem Vysoké školy ekonomické, nedokončil ji ale a stal se profesionálním textařem. Pro Gotta napsal na šedesát písní. Na některé z nich zavzpomínal v rozhovoru pro ČT24.
Loučení s národním symbolem a legendou šlágrů si všímají i u sousedů
O loučení s národním symbolem, garantem stálosti i nejoblíbenější českou popovou hvězdou informují německá média v souvislosti s veřejným loučením tisíců fanoušků s Karlem Gottem. Podrobně o pietní akci v Žofínském paláci informují také slovenská média a rakouská agentura APA píše o rozloučení s „legendou šlágrů“. Polská tisková agentura PAP informovala o dlouhé frontě, kterou musejí zájemci o poslední rozloučení se zpěvákem vystát.
„A v duši klid můžu pak mít.“ Češi dávají poslední sbohem Karlu Gottovi
Česko se loučí s Karlem Gottem. Od osmé ranní až do desáté večerní mohou lidé uctít zpěvákovu památku v paláci Žofín na Slovanském ostrově. Pietní místo také nabízí Kinského zahrada, kde bude otevřeno od pátečních 10:00 do nedělní půlnoci. Pohřeb populárního zpěváka se uskuteční v sobotu, doprovodí ho i zádušní mše ve svatovítské katedrále a státní smutek.
Fronta na Žofín při rozloučení s Karlem Gottem povede až na druhý břeh. Sobotní mše bude jen pro zvané
Auta ani tramvaje nebudou moci v pátek v Praze jezdit po Masarykově nábřeží mezi křižovatkami s Národní třídou a Resslovou ulicí respektive Jiráskovým mostem. Nábřeží tak bude patřit jen lidem, kteří se přijdou na přilehlý Slovanský ostrov rozloučit s Karlem Gottem. Akce se v žofínském paláci uskuteční od 8 do 22 hodin. Na sobotu je potom naplánována zádušní mše v katedrále sv. Víta, Vojtěcha a Václava, veřejnost ji bude moci sledovat na obrazovce na třetím nádvoří Pražského hradu, kam bude během dne omezen vstup jiným návštěvníkům.
Newsroom ČT24
Gott věděl, jak komunikovat s médii. I s těmi bulvárními, shodují se novináři
Informace o smrti Karla Gotta se ve středu rozšířila do všech českých médií během pár minut. Fotka zpěváka zaplnila stránky zpravodajských serverů, jeho nejznámější písničky zněly v televizním i rozhlasovém vysílání většinou celý den. V médiích se ale objevoval často i během své šedesátileté kariéry – a to hlavně v těch bulvárních. „Byl vždycky otevřený komunikaci a chtěl hledat kompromisy,“ říká v rozhovoru pro Newsroom ČT24 šéfredaktor deníku Blesk Radek Lain.
Gottova ulice, stanice metra nebo divadlo? Města a veřejnost navrhují, co ponese zpěvákovo jméno
Jméno Karla Gotta by mohly nést ulice, most nebo třeba divadelní sál. O změně názvu některých míst uvažují pražské městské části i magistrát, zpěvákova rodná Plzeň nebo třeba Ivančice na Brněnsku.
Státní smutek kvůli úmrtí Karla Gotta bude v sobotu 12. října
Vláda se chystá na sobotu 12. října vyhlásit státní smutek kvůli úmrtí zpěváka Karla Gotta. Připadne na den umělcova pohřbu, který se uskuteční se státními poctami včetně zádušní mše v katedrále svatého Víta. Oznámil to premiér Andrej Babiš (ANO).
90' ČT24
Stát má uctít Gottův přínos, myslí si Forejt. Státní pohřeb ale podle něj náleží jen hlavám státu
Rozloučení s Karlem Gottem by mělo odrážet potřebu rodiny i veřejnosti a státu. Proto je dobře, že se vdova Ivana Gottová rozhodla pro pohřeb se státními poctami, myslí si odborník na protokol Jindřich Forejt. Státní pohřeb, jehož podobu Forejt v minulosti vytvářel, by mu nepřišel vhodný. Forejt o rozdílu mezi pohřbem s poctami a státním pohřbem mluvil v pořadu 90' ČT24.
Veřejné rozloučení s Karlem Gottem bude v pátek 11. října
Poslední rozloučení se zesnulým Karlem Gottem se odehraje se státními poctami. Veřejnost se se zpěvákem bude moci rozloučit 11. října od 8 do 22 hodin v paláci Žofín na Slovanském ostrově. Mše pro zvané se uskuteční o den později. Oznámila to Ivana Gottová.
Karel Gott rekordní. Jeho 30 milionů prodaných alb těžko někdo překoná, míní producent Supraphonu
Po zesnulém Karlu Gottovi nezůstaly jen vzpomínky, nesmrtelnost mu zajišťují především nahrávky, kterých vytvořil výjimečně mnoho. Supraphon vydal bezmála tři stovky jeho sólových alb a prodal 30 milionů zvukových nosičů s Gottovým hlasem. Jak ve Studiu 6 podotkl producent z vydavatelství Supraphon Michal Máka, Karel Gott se dokázal přizpůsobit i nejnovějším trendům, jak ostatně ukázal jeho poslední singl.
Události komentáře
Gotta měli Češi místo boha. A také jako svědomí, soudí polský spisovatel
Proč byl Karel Gott v Česku takovým fenoménem? Polský spisovatel a novinář Mariusz Szczygiel, který se českou společností dlouhodobě zabývá a popisuje ji, se domnívá, že Karel Gott – snad jen s malou nadsázkou – nahrazoval Čechům boha. Zároveň se domnívá, že svým životem pomáhal zejména generaci svých současníků vyrovnat se s minulostí, s tím, jak se lidé sami chovali v době totality. Mariusz Szczygiel byl spolu s hudebním publicistou Honzou Dědkem hostem Událostí, komentářů.
Karel Gott symbolizuje proměnu populární hudby od šedesátých let do dneška, říká Josef Vlček
Česko, ale i další země se ohlížejí za hudební kariérou zpěváka Karla Gotta, který v úterý zemřel. Pro mnohé znamenal symbol doby, přinejmenším však byl symbolem populární hudby druhé poloviny dvacátého století. „I v posledních letech se přichyloval k novým kapelám a hledal mezi nimi nějakou inspiraci,“ připomíná hudební publicista Josef Vlček, který byl hostem pořadu Události v kultuře.