Státní smutek kvůli úmrtí Karla Gotta bude v sobotu 12. října

Události: Státní smutek kvůli úmrtí Karla Gotta bude v sobotu 12. října (zdroj: ČT24)

Vláda se chystá na sobotu 12. října vyhlásit státní smutek kvůli úmrtí zpěváka Karla Gotta. Připadne na den umělcova pohřbu, který se uskuteční se státními poctami včetně zádušní mše v katedrále svatého Víta. Oznámil to premiér Andrej Babiš (ANO).

„V pátek ráno už u nás na Úřadě vlády vyjednáváme konkrétní realizaci pohřbu, který bude velice logisticky náročný, protože zájem veřejnosti je obrovský. Je na to strašně málo času, protože na to máme de facto týden,“ uvedl předseda vlády Babiš.

S uctěním památky Karla Gotta počítá i prezident Miloš Zeman, oznámil v pátek jeho mluvčí Jiří Ovčáček. „Pražský hrad už významné gesto úcty velkému umělci učinil a činí. Státní vlajky jsou na Pražském hradě a v Lánech staženy na půl žerdi,“ dodal.

Vláda podle premiéra Babiše od počátku komunikuje se zpěvákovou rodinou. Ta ve čtvrtek oznámila, že se rozhodla pro pohřeb se státními poctami. Poslední rozloučení s Gottem pro veřejnost se bude konat v pátek 11. října od 8:00 do 22:00 v Paláci Žofín na Slovanském ostrově v Praze.

Detaily budou známy v úterý

Následující den se bude konat od 11:00 zádušní mše pro pozvané hosty ve svatovítské katedrále na Pražském hradě, kterou bude sloužit kardinál Dominik Duka. Její průběh má na starosti pražské arcibiskupství, organizuje ji Úřad vlády. Detaily budou známy v úterý. V pondělí bude na detailech pracovat přípravný tým s arcibiskupem Dukou, který se v neděli vrací ze Santiaga de Compostela ze setkání evropských biskupů.

Duka ve čtvrtek uvedl, že už při prvním rozhovoru Ivany Gottové s pražským arcibiskupstvím od ní zazněla prosba o sloužení zádušní mše za jejího manžela ve svatovítské katedrále. „Rád její prosbě vyhovím a prosím také ostatní o modlitbu za zemřelého Karla Gotta a celou jeho rodinu,“ napsal na Twitteru kardinál.

Zádušní mše, známá také jako rekviem, je zvláštní bohoslužba, při které se pozůstalí loučí se zemřelým a modlí se za spásu jeho duše.

Duka ve svatovítské katedrále sloužil zádušní mše například během posledního rozloučení s bývalým prezidentem Václavem Havlem v prosinci 2011 nebo při pohřbu svého předchůdce arcibiskupa Miloslava Vlka v březnu 2017. Zádušní mše se ve svatovítské katedrále sloužila také v dubnu 2010 za kardinála Tomáše Špidlíka, o dva roky dříve za herce Radovana Lukavského, v roce 2005 za papeže Jana Pavla II. nebo v listopadu 1999 za lidoveckého politika Josefa Luxe.

Všechny informace ohledně pohřbu umístí rodina zemřelého zpěváka na webové stránky. „Pokud bude nějaká aktuální informace, kterou by manželka pana Gotta potřebovala sdělit veřejnosti, objeví se pouze na oficiálních stránkách,“ uvedla Gottova mluvčí Aneta Stolzová.

Už teď je jasné, že světelný festival Signal Festival, který se bude konat od 10. do 13 října, památku zpěváka uctí minutou ticha.

Karel Gott zemřel v úterý 1. října po těžké nemoci, bylo mu 80 let. Vláda už ve středu několik hodin po oznámení úmrtí rozhodla, že pokud s tím bude rodina souhlasit, Česko se s umělcem rozloučí státním pohřbem, na jehož datum připadne i státní smutek.

Později však premiér Babiš upřesnil, že poslední rozloučení bude mít podobu pohřbu se státními poctami, který je méně formální než klasický státní pohřeb určený především pro zesnulé hlavy států.

Praha zvažuje, které místo by mohlo nést zpěvákovo jméno. Vedle toho se také metropole připravuje na dopravní komplikace, které budou zřejmě loučení s Gottem doprovázet. Konkrétní ometení Praha zveřejní v průběhu následujícího týdne. 

Lidé i v pátek vzpomínají na hudební legendu a vyjadřují soustrast rodině na různých pietních místech. K vile na Bertramce, kde Gott dlouhá léta žil a kde také v úterý před půlnocí zemřel, stále přicházejí lidé všech věkových kategorií a přinášejí svíčky, květiny či fotografie. Pietní místo zřídila například i Pražská konzervatoř, kde Gott studoval.