Gottova ulice, stanice metra nebo divadlo? Města a veřejnost navrhují, co ponese zpěvákovo jméno

Události: Města a veřejnost navrhují, co ponese zpěvákovo jméno (zdroj: ČT24)

Jméno Karla Gotta by mohly nést ulice, most nebo třeba divadelní sál. O změně názvu některých míst uvažují pražské městské části i magistrát, zpěvákova rodná Plzeň nebo třeba Ivančice na Brněnsku.

Plzeň zvažuje, že na dům, kde vyrůstal Karel Gott, nechá připevnit pamětní desku. A uvažuje i o dalších možnostech, jak si zpěváka připomínat. Jeho jméno by mohlo nést třeba divadlo.

„Karel Gott nebyl jenom zpěvák, byla to velká kulturní ikona. A to divadlo je ikona kultury v Plzni. Takže to spojení je takové rovná se mezitím,“ myslí si předseda městské organizace ČSSD Michal Chalupný. Ředitel tamní scény ale s přejmenováním po Gottovi nesouhlasí. Podle něj by město mělo najít jiné místo.

„Zatím pouze shromažďujeme podněty. Pokud bychom uvažovali o nějakém trvalém připomenutí Karla Gotta v našem městě, tak by to muselo být po konzultaci s rodinou,“ dodal primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

Na Brněnsku by mohla být ulička s Gottovým jménem

V Ivančicích na Brněnsku by mohli mít ulici Gottova. Starosta tím chce natrvalo připomenout, že zpěvák ve městě natočil některé klipy. „Bude tam parčík a uděláme tam lavičku. Když mohla být Václava Havla, tak proč by nemohla být Karla Gotta,“ navrhuje starosta Milan Buček (STAN). 

Místní zastupitelstvo o tom bude rozhodovat už v pondělí. Ivančice by tak mohly být prvním místem v Česku, které bude mít ulici pojmenovanou po zesnulém zpěvákovi. Rozhodnutí by mohlo padnout ještě předtím, než se veřejnost a blízcí s Gottem rozloučí.

Ulice v Ivančicích na Brněnsku, která by mohla být Gottova
Zdroj: ČT24

Praha 5 nabízí síň

Praha 5 zvažuje, že po Gottovi pojmenuje ulici v chystané smíchovské čtvrti, případně novou obřadní či hudební síň. Umělec žil ve čtvrti od osmdesátých let. Jeho vila je symbolicky na dohled z místa, kde by mohla síň vzniknout.

„Budeme jednat s magistrátem, abychom věděli, jak se staví ke koncertnímu sálu, protože to je výrazně větší, složitější projekt,“ plánuje místostarosta Prahy 5 Lukáš Herold. Starostka Renáta Zajíčková (za ODS) už ve čtvrtek řekla, že Gottovo jméno by mohla nést nová ulice v plánovaném projektu Smíchov City.

Smíchovská nová čtvrť, jejíž ulice by mohla nést jméno Karla Gotta
Zdroj: ČT24

Most Karla Gotta?

Zpěvákovo jméno by mohl nést most v centru Prahy, který spojuje Palác Žofín, kde Gott často vystupoval a kde se s ním lidé budou moci naposledy rozloučit, s Národní třídou. Ta je zase spojena se zpěvákovými hudebními začátky. Už o tom jedná náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) s místostarostou Prahy 1 Petrem Hejmou (STAN).

Hlubuček chce také se zástupci Pražské vodohospodářské společnosti a Pražských vodovodů a kanalizací probrat možnost výstavby zpívající fontány na Slovanském ostrově. První městská část rovněž zvažuje, že po Gottovi pojmenuje velký sál Lucerny.

Gottova stanice metra

S návrhy přichází i veřejnost. Po zpěvákovi by se podle nich mohla jmenovat například stanice chystaného metra D. Pokud by se tak stalo, mohlo by se tomu přizpůsobit i její výtvarné ztvárnění.

„Myslím, že je to trochu předčasné. Umělci samozřejmě na kontext stanice reagují a také je to po nich požadováno. Jelikož je však umění o kreativitě, stupně doslovnosti ve vztahu k tématu mohou být velmi rozdílné,“ uvedl ředitel sbírky moderního a současného umění Národní galerie Michal Novotný, který je jedním z deseti členů poroty vybírající podobu nových stanic.

Návrhy se bude 23. října zabývat pražská místopisná komise rady hlavního města, která bude předem chtít, aby se k nim vyjádřila Gottova rodina, řekla předsedkyně komise Eva Novaková. Podle ní může námět na pojmenování místa či objektu podat každý, kdo to myslí opravdu vážně. Na základě doporučení komise zpracuje magistrátní odbor materiál, který bude předložen radě hlavního města.

Loni na podzim pojmenovala metropole piazzetu před hotelem Intercontinental v Praze 1 po režiséru Miloši Formanovi. Předtím město pojmenovalo prostor mezi historickou budovou Národního divadla a Novou scénou jako náměstí Václava Havla.