„Danke für Die Biene Maja.“ Zahraniční média se loučí s Karlem Gottem

Od Bildu přes BBC až po The Washington Post. Média zaměstnala Gottova smrt (zdroj: ČT24)

Úmrtí českého zpěváka Karla Gotta se stalo hlavní zprávou dne také pro německojazyčná média. Gott se v Německu i Rakousku těšil díky nazpívání stovek šlágrů či titulní písně pro seriál Včelka Mája (Biene Maja) ohromné popularitě, Němci jej nazývali „naším Karlem“ či „Zlatým hlasem z Prahy“. O úmrtí Karla Gotta informují také média na Slovensku, v Polsku či v Rusku.

„V řádu desítek vteřin, maximálně několika minut poté, co ČTK vydala informaci o úmrtí Karla Gotta, začaly přicházet uživatelům aplikací německých vydavatelských domů bleskové zprávy. To jen dokládá, jak významný pro německojazyčný okruh byl. Jako s velkou zprávou nakládají s informací o úmrtí Karla Gotta také všechny německé zpravodajské televize,“ uvedl zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš.

Reportéři týdeníku Die Zeit nedávno spočítali, že v německých televizích a rádiích zaznělo téměř tisíc různých písní Karla Gotta. „Svého času se říkalo, že Gott je populárnější v Německu než v Československu,“ připomněl výjimečnost osobnosti českého zpěváka Jonáš.

„S Karlem Gottem zemřel jeden z největších tenorů a zpěváků šlágrů. Během více než šedesáti let, která strávil na pódiích, prodal 50 milionů desek,“ připomíná server deníku Bild.

„Díky titulní melodii pro animovaný seriál Biene Maja (Včelka Mája) se stal hlasem pro řadu generací německy hovořících dětí. S nezapomenutelnými melodiemi jako Einmal um die ganze WeltLady Carneval a Fang das Licht si zase zajistil milionová publika dospělých,“ dodává Bild.

Die Zeit o úmrtí Karla Gotta
Zdroj: ČT24//Die Zeit

Také server Die Zeit upozorňuje, že Gott byl jednou z největších hvězd světa šlágrů, tak oblíbeného zejména v Německu. „Klasicky vzdělaný tenor si vysloužil pojmenování Sinatra Východu,“ píše Die Zeit a připomíná, že nepřekonatelnou legendou byl zpěvák i ve své domovině, kde získal 42 Zlatých slavíků.

Gott se prozpíval do srdcí německých fanoušků

„Velmi šarmantní Karel Gott očaroval generace posluchačů s písněmi jako Včelka Mája a Schicksalsmelodie. Pro řadu Čechů byl prostě jen Mistr – mistr populární hudby,“ konstatovala agentura DPA, podle níž každá generace zná alespoň některý z Gottových hitů.

I kvůli své dlouhé kariéře se podle DPA řadě Čechů zdál Gott být prakticky nesmrtelný. Proto bylo šokem, když mu lékaři v listopadu 2015 diagnostikovali nádorové onemocnění mízních uzlin. „Ale Karel Gott zůstal statečný, podrobil se chemoterapii a odmítl léčení v zahraničí,“ podotýká německá agentura. Letos v září, jak připomíná, pak přišla hrozivá zpráva o tom, že trpí akutní leukémií.

Jonáš: V Německu je úmrtí Karla Gotta jednou z hlavních událostí (zdroj: ČT24)

Ve svém profilu DPA upozorňuje i na to, že Gott podepsal takzvanou antichartu zaměřenou proti hnutí za lidská práva Charta 77 iniciovaném Václavem Havlem a dalšími disidenty.

Pro zruinovaný socialistický režim byl také důležitým zdrojem deviz. „Všechno bylo prominuto, když se Gott 4. prosince 1989 během sametové revoluce – demokratického přerodu v Československu – objevil na jednom ze shromáždění,“ píše DPA.

„Později s písní o Včelce Máje se Karel Gott prozpíval do srdcí německých fanoušků. Ve své vlasti byl oslavován jako legenda,“ poznamenává na svém webu televize n-tv, podle níž byl plzeňský rodák jednou z největších hvězd populární hudby.

Server německé zpravodajské stanice n-tv informuje o úmrtí Karla Gotta
Zdroj: ČT24/n-tv

V Rakousku srovnávají Gotta se Streisandovou a Sinatrou

Velké popularitě se Karel Gott těšil také v Rakousku, které v roce 1968 reprezentoval v soutěži Eurovize. S písní Uda Jürgense Tausend Fenster tehdy skončil na 13. místě. 

„Legenda populární hudby zemřela. Gottův hlas provázel první lásky celé poválečné generace,“ píše web rakouského deníku Kurier. Také on připomíná Gottův hit Včelka Mája, ale i aktuální hit Srdce nehasnou, který Gott nazpíval se svou dcerou Charlotte Ellou. Kurier srovnává Gotta na základě jeho desítky let trvající kariéře s Barbrou Streisandovou a Frankem Sinatrou.

„Na pódiích stál přes šedesát let, Včelku Máju zpíval nesčetněkrát,“ otevírá svou zprávu o Gottově smrti server deníku Die Presse. „O malé, drzé, chytré včelce zpíval se svým nezaměnitelným slovanským přízvukem,“ dodává Die Presse a připomíná, že i poslední velké turné, se kterým Gott objel Česko a Slovensko, provázel ohromný zájem publika.

Kronen Zeitung o odchodu Karla Gotta
Zdroj: ČT24/Kronen Zeitung

„Smutek kvůli zpěvákovi, s nímž mnozí z nás vyrostli, je veliký,“ poznamenal rakouský bulvární list Kronen Zeitung a svůj článek doprovodil obrázky plačící Včelky Máji, které se šíří na sociálních sítích.

„Člověk nemusel být fanouškem šlágrů, aby se setkal s Karlem Gottem. Kdo během posledních čtyřiceti let vychovával děti, znal minimálně jednu jeho píseň,“ napsal s odkazem na Včelku Máju i server deníku Der Standard. Připomněl také Gottův duet s německým rapperem Bushidem Für immer jung.

Podle švýcarské televize SRF zemřel „velký tenor“ a „idol žen“, který byl ve své vlasti hudební legendou. Deník Tages-Anzeiger Gotta označil za „kavalíra“, který svými hity okouzlil několik generací. „Každá generace od Gotta měla svůj hit: pro jedny to byla zpívající, vařící a tančící Babička, pro jiné malá mazaná uličnice Včelka Mája a pro další duet s Bushidem Být stále mlád,“ uvedl Tages-Anzeiger.

Rakouský Der Standard o úmrtí Karla Gotta
Zdroj: ČT24/Der Standard

Vzácný svou profesionalitou, píší na Slovensku

Zemřel československý popový král, největší hlas Česka, fenomenální zpěvák, píší slovenská média v reakci na zprávu o úmrtí Karla Gotta. Informaci o smrti Gotta zaznamenaly na svých webech všechny přední slovenské listy i zpravodajské portály.

„Davy ho milovaly před sametovou revolucí, milovali ho i po ní. I proto byl každoročně v anketě vyhlašován nejlepším zpěvákem. Mělo Česko ve své historii větší talent? Těžko,“ uvedl server listu Sme.

Informace o úmrtí Karla Gotta na slovenském serveru Sme.sk
Zdroj: ČT24/SME

V rozsáhlém nekrologu list také napsal, že zpěvák měl vlažný postoj ke komunistickému režimu v někdejším Československu. „Zlatý slavík Gott sice přistupoval ke kompromisům, ale jeho hlasu se režim bál. Jeho popularita totiž výrazně převyšovala moc všech komunistů dohromady,“ dodal deník.

Podle Sme vzácnou profesionalitu Gotta nenarušila ani jeho nemoc. „Byl nejznámější popovou hvězdou, která vzešla z Československa. Jeho kariéra přesáhla šest dekád na scéně a prodal miliony nahrávek doma i v zahraničí, zvláště v Německu,“ napsal Denník N, který Gotta označil za československého popového krále.

Denník N o úmrtí Karla Gotta
Zdroj: ČT24/Denník N

Podle portálu Aktuality.sk byl Gott jedním z nejúspěšnějších československých a českých umělců, kterému se podařilo prorazit i v zahraničí.

Veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska po oznámení Gottova úmrtí zařadil na svém hlavním rozhlasovém kanálu jednu ze zpěvákových písní a pak část vysílání věnoval Gottově životu a kariéře.

Gott v roce 1966 vyhrál první ročník Bratislavské lyry s písní Mám rozprávkový dom, kterou zpíval slovensky.

Na Karla Gotta vzpomínají i na Slovensku (zdroj: ČT24)

Odešla hvězda světové velikosti, hodnotí v Rusku

Karel Gott byl velmi populární také v Rusku, kde o jeho úmrtí informuje řada médií v čele s tiskovou agenturou TASS. Ta českého zpěváka označila za „hvězdu světové populární hudby první velikosti“.

TASS poznamenal, že Gott během své pěvecké dráhy nahrál více než dva tisíce písní. „Nejprodávanějším zůstává album Karel Gott, které vyšlo v Sovětském svazu v roce 1977 nákladem 4,5 milionu kusů,“ tvrdí agentura.

„Zemřel král českého popu,“ napsal list Komsomolskaja pravda a dodal, že Gott „byl jako jeden z mála českých interpretů velice slavný také v zahraničí“, k čemuž přispělo, že zpíval i v cizích jazycích.

Ruský Kommersant o úmrtí Karla Gotta
Zdroj: ČT24/Kommersant

„V mnoha zemích jej nazývali ,českým slavíkem‘,“ napsala agentura RIA Novosti a připomněla Gottovu popularitu v Sovětském svazu a později v Rusku, kde jeho poslední koncerty i v tomto tisíciletí znamenaly plné sály fanoušků.

„Karel Gott byl populární český zpěvák, který byl dobře známý v Sovětském svazu, kde měl desítky vystoupení, některá s armádním souborem Alexandrovců,“ poznamenal deník Kommersant, který o Gottově úmrtí informoval na svém webu bleskovou zprávou.

Zpravodaj ČT v Moskvě: O Gottově úmrtí informují i všechna ruská média (zdroj: ČT24)

Odešel slovanský Sinatra, Presley Vltavy, zní v Polsku

Podle polských médií navždy odešel nejslavnější český zpěvák a legenda. „Byl velice populární nejen v Česku, ale také v Německu a Rusku,“ uvedla rozhlasová stanice TOK FM a poznamenala, že Karel Gott, nejslavnější zpěvák české populární hudby, od roku 1965 vydal skoro tři sta alb a prodal desítky milionů desek.

„Snil o tom, že se stane malířem. Usiloval o místo na akademii, ale nebyl přijat ke studiu. Rezignoval a šel se učit elektrikářem,“ připomněla polská stanice RMF 24 začátky pozdějšího „Sinatry východního bloku“.

„Vystupoval na scénách celého světa, měl stovky milostných příhod, vydal více než 180 desek, jejichž náklad se podle různých zdrojů odhaduje až na 100 milionů kusů,“ poznamenala zase televize TVN 24.

Polský Onet informuje o úmrtí Karla Gotta
Zdroj: ČT24/Onet

Server Onet označil Gotta za legendu. „Zlatý hlas z Prahy“ zpíval nejen česky, ale i německy, anglicky, italsky a rusky. „Karel Gott… Co je ještě možné napsat o nejpopulárnějším zpěvákovi československé a české hudby? Co ještě nebylo napsáno?“ ptá se v obsáhlém článku Onet.

Onet citoval vyjádření polské zpěvačky Haliny Mlynkové, podle které Gott byl „Bohem vyvolený umělec a velký člověk…, takový člověk tady zůstává navždy, i když se mu musí dovolit odejít“.

O úmrtí „Sinatry Východu“ píšou i francouzská média. Agentura AFP připomněla i 42 Gottových Zlatých slavíků a napsala, že byl zručný malíř a příležitostný herec. Zprávu Gottovi věnoval například i server britské veřejnoprávní stanice BBC či americké tituly The Washington PostThe Seattle Times.

„Český populární zpěvák, který se stal hvězdou za železnou oponou, zemřel,“ napsala agentura AP a připomněla, že Gott od 60. let minulého století vydal na 300 alb a prodal desítky milionů desek.

Agentura Reuters označila Gotta za nejlépe prodávaného českého zpěváka s hedvábně hladkým tenorem, který se stal hvězdou už za komunismu a zůstal populárním i po pádu režimu. Americká stanice Rádio Svoboda/Rádio Svobodná Evropa (RF/RFE) uvedla, že Gottova sláva rostla od 60. let až k prodeji více než 50 milionů desek.

Poslechněte si podcast k nedávným 80. narozeninám Karla Gotta.