Jubilejní desátá StarDance uctí památku Karla Gotta. Začíná už v sobotu večer

Jubilejní desátá řada populární taneční soutěže StarDance začne poctou legendě a králi české popmusic Karlu Gottovi, který zemřel 1. října. Přímým přenosem tradičně provázejí Tereza Kostková a Marek Eben. Úvodní večer sledujte už tuto sobotu 12. října od 20:00 na ČT1.

Česká televize se rozhodla zahájit letošní ročník StarDance dílem nazvaným Pocta legendě. Večer věnovaný Karlu Gottovi, který byl plánován vzhledem k jeho letošním osmdesátinám, uvede o týden dříve oproti původnímu plánu. Prostřednictvím tanečních vystoupení a citlivých choreografií připomene to nejlepší ze slavné éry oblíbeného a mimořádného umělce. 

„Pomocí těch nejlepších skladeb si připomeneme pěveckou hvězdu spojující všechny generace,“ říká manažer vývoje Jan Potměšil. „Repertoár mistra nabízí desítky hitů, ze kterých můžeme vybírat muziku k jednotlivým tancům. K dispozici máme široký a inspirativní hudební prostor,“ dodává.

Nové hvězdy i tanečníci

V letošní řadě oblíbené show se diváci opět mohou těšit na taneční klání českých osobností z různých oborů. Hereckými hvězdami jsou Veronika Khek Kubařová, Miroslav Hanuš a Matouš Ruml. Pěvce zastoupí Tonya Graves a Xindl X. Poprvé zatančí zástupce youtuberů Kovy, spisovatelka Radka Třeštíková a světoznámý rybář Jakub Vágner. Na parketu se objeví také bývalá reprezentantka v biatlonu Gabriela Koukalová a barvy České televize bude hájit moderátorka Nora Fridrichová.

Tyto osobností doplní nová desítka profesionálních tanečníků. K vidění tak budou nejen neokoukané tváře, ale i nový přístup k choreografii. „Na casting jsme pozvali zhruba padesát zájemců a konečný výběr má na svědomí celý tým, protože každý z nás na ně pohlíží z jiného úhlu. To, že byli všichni špičkoví po taneční stránce, bylo jasné, ale rozhodly především osobitost, charisma a schopnost komunikace,“ komentuje výběr profesionálů odborný poradce Jan Onder.

V porotě zasednou i Genzer s Tománkem

Novinky se týkají také složení poroty. Vedle Tatiany Drexler a Zdeňka Chlopčíka budou tanečníky nově hodnotit Richard Genzer s Janem Tománkem. Oba již soutěž zakusili z parketu a nabídnou tak perspektivu bývalých účastníků.

„Coby nová posila poroty na svoje hodnocení půjdu od lesa a přes husí kůži. A jelikož jsem minulý rok trpěl mezi soutěžícími, mám v plánu být letos výrazně hodnější než ostatní porotci. Na své kolegy budu naopak ras,“ slibuje Richard Genzer.

Porota StarDance 2019
Zdroj: ČT

Jistotou je naopak dvojice moderátorů. „Člověk se na tomto pořadu moc naučí. Přece jenom je to deset přímých přenosů a už to samo o sobě vyžaduje poměrně velkou psychickou odolnost. Jsou kolegové, kteří to mají rádi, ten adrenalin. Třeba Terezka, té to nevadí vůbec, ale já jsem si na to nikdy nezvykl, pořád mi to trochu nahání hrůzu. Naučil jsem se, že tohle je večer, ze kterého vás nic neomluví, už jsem moderoval s devětatřicítkou horečkou nebo s antibiotiky,“ říká Marek Eben.

„Nevím, jestli mě změnila samotná StarDance, ale čas mě za tu dobu proměnil určitě. Během prvního ročníku jsem byla v jiném stavu, byla jsem ráda, že to všechno jakž takž udýchám, ale určitě jsem si nepředstavovala, jak to bude dál. Ani před třinácti lety, ani loni,“ doplňuje Tereza Kostková.

Součástí budou i tematické večery a chybět nebude ani benefiční díl pro Centrum Paraple se Zdeňkem Svěrákem v roli pátého porotce. „Ta soutěž přilákala k obrazovkám i diváky, kteří netančí a ani se o tanec nezajímají. Protože je to kultivovaná, s chutí provedená podívaná. Zasloužili se o to nejen oba skvělí moderátoři, ale celý realizační kolektiv. Nečekaným spojením s dobročinností dostala navíc etický bonus,“ říká Svěrák.