Plzeň, Brno, Ústí, Orlová. S Karlem Gottem se loučí lidé po celé zemi

Řada měst a obcí po celém Česku připravila vlastní rozloučení se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. Lidé, kteří se nedostali do Prahy na Žofín, zapalovali svíčky a nosili květiny na pietní místa, která vznikla spontánně, nebo je zřídily radnice. Lidé po celé zemi podepisovali také kondolenční knihy. V Gottově rodné Plzni popsali téměř pět set stran.

Od rána přicházeli fanoušci na Dominikánské náměstí v Brně, aby na pietní místo před radnicí zapálili svíčku a položili květiny. „Karel Gott byl spjatý s Brnem, stejně jako s celou Českou republikou, během profesního života Brno navštěvoval, vystupoval zde, působil i v Českém rozhlasu,“ řekla primátorka Brna Vaňková (ODS). V minulých dnech byla kondolenční kniha ve foyer Českého rozhlasu Brno, teď je plná díků.

Obyvatelé Zlína na zpěváka vzpomínají na pietním místě, které ve spolupráci Českého rozhlasu Zlín a města vzniklo ve vile Jana Antonína Bati, kde rozhlas sídlí. Lidé tam do kondolenčních listin píší vzkazy pozůstalým, přinášejí květiny a zapalují svíčky. Kondolenční knihy předá pozůstalým zpěvačka Eva Pilarová spolu se zástupcem Českého rozhlasu.

Tisíce vzkazů v kondolenčních knihách

Orlová na Karvinsku uctila hodinu po poledni Gottovu památku jeho písní C ́est la Vie, která zazněla z městského rozhlasu. Ústí nad Labem má pietní místo na Mírovém náměstí. „Lidé tam přidávají svíčky. Uvnitř informačního střediska je kondolenční kniha, kam se podepisují. Odešleme jí rodině,“ řekla mluvčí města Romana Macová.

Na pět set stran dvou kondolenčních knih zaplnili lidé také v Gottově rodné Plzni. Ta na pátek ani sobotu speciální akci nechystá. „Oba dny od nás odejdou do Prahy květiny,“ řekla mluvčí magistrátu Eva Barborková. Na radnici vlaje od 2. října černý prapor, před vchodem hoří svíčky.

Vzpomínka u Gottovy lípy

Občané Újezda u Svatého Kříže na Rokycansku, kam zpěvák jezdil od dětství za příbuznými, se v sobotu sejdou u Gottovy lípy, kde vzniklo pietní místo s květinami a svíčkami. Lípu u kostela místní vysadili před několika lety, aby Gotta symbolicky podpořili, když u něj poprvé propukla rakovina.

V Olomouci vzniklo spontánní pietní místo na Horním náměstí u Sloupu Nejsvětější Trojice, který je na seznamu UNESCO. Lidé schody u sloupu zaplavili svíčkami, květinami a fotografiemi zpěváka. Ti, kteří chtějí vyjádřit soustrast rodině zesnulého nebo jen zapsat svoje poslední vzpomínky na legendárního zpěváka, mohou využít kondolenční knihu v budově Olomouckého kraje.

V Ústí nad Labem se lidé sešli k uctění památky Karla Gotta na mírovém náměstí, tam je od středy 2. 10. pietní místo, kde lidé zapalují svíčky. Zároveň je v nedalekém infocentru možnost podepsat se do kondolenční knihy.