„A v duši klid můžu pak mít.“ Češi dávají poslední sbohem Karlu Gottovi

SLEDUJTE: Poslednímu rozloučení s Karlem Gottem se věnuje vysílání ČT24 (zdroj: ČT24)

Česko se loučí s Karlem Gottem. Od osmé ranní až do desáté večerní mohou lidé uctít zpěvákovu památku v paláci Žofín na Slovanském ostrově. Pietní místo také nabízí Kinského zahrada, kde bude otevřeno od pátečních 10:00 do nedělní půlnoci. Pohřeb populárního zpěváka se uskuteční v sobotu, doprovodí ho i zádušní mše ve svatovítské katedrále a státní smutek.

Karel Gott zemřel po těžké nemoci 1. října ve věku osmdesáti let, léčil se s akutní leukémií. Jeho pražské bydliště od té doby obklopuje množství svíček, které tam nosí jeho fanoušci. Soustrast blízkým vyjádřili mnozí Gottovi kolegové i politici. Premiér Andrej Babiš (ANO) nejprve mluvil o státním pohřbu, později se vláda rozhodla pro pohřeb se státními poctami.

Přípravu pátečního i sobotního loučení s Gottem má na starosti především jeho rodina. Pohřeb spolu se státním smutkem připadá na sobotu – veřejnost má ale příležitost rozloučit se už v pátek a podle odhadů by mohly zpěváka na jeho poslední cestě přijet doprovodit desetitisíce lidí.

Železniční dopravci avizovali posily pátečních spojů jak pro ranní cestu do metropole, tak pro podvečerní návraty. Student Agency oznámila, že navýší přepravní kapacitu o patnáct set míst, České dráhy přidaly dva tisíce míst k sezení. „Posílíme více než třicet vlaků. Posilovat budeme všechny páteřní trasy,“ informoval ve čtvrtek drážní mluvčí Petr Šťáhlavský.

Reportáž: Praha se připravuje na rozloučení s Karlem Gottem (zdroj: ČT24)

Sbohem na Žofíně

Veřejné rozloučení s populárním zpěvákem se uskuteční v paláci Žofín na Slovanském ostrově v samém centru Prahy, brány historického prostoru se otevírají v osm ráno a uzavírají v deset večer. V případě velkého zájmu veřejnosti může zůstat palác otevřený až do půlnoci – a leccos naznačuje fakt, že první sympatizanti slavného interpreta se před Žofínem objevili už ve čtvrtek odpoledne s ambicí strávit u paláce noc.

Koridor pro truchlící návštěvníky vymezují mobilní ploty. Fanoušci se na Slovanský ostrov dostanou jedině od konce ohrazeného prostoru, tedy na Janáčkově nábřeží v úrovni tramvajové zastávky Újezd. K dopravě by měli využít linku B metra do stanice Anděl. Do paláce Žofín povede trasa přes most Legií a Masarykovo nábřeží.

Z budovy budou lidé odcházet druhou stranou, přes Slovanský ostrov dojdou ke Galerii Mánes, kde projdou průchodem. Pražský dopravní podnik účastníkům pietního aktu doporučil, aby při odchodu jeli ze stanice Karlovo náměstí.

Cesta na Žofín pro účastníky piety
Zdroj: ČT24

U tramvají jedoucích k Národnímu divadlu by lidé měli počítat se zpožděním, metro je posílené, intervaly mají odpovídat ranní špičce. Kvůli rozloučení je pro řidiče od čtvrteční do páteční půlnoci uzavřeno Masarykovo nábřeží a po mostě Legií lze projíždět v zúžených pruzích.

Pieta i v Kinského zahradě

Hlavní město Praha se pak společně s městskou částí Praha 5 po dohodě s rodinou rozhodly zřídit pietní místo v Kinského zahradě, kde má být otevřeno od pátečních 10:00 do nedělní půlnoci. Také sem mohou lidé přijít uctít památku zesnulého zpěváka.

Kinského zahrada je několik stovek metrů od Janáčkova nábřeží, kde mohou Gottovi fanoušci nastupovat do prostoru vyhrazeného pro cestu k pietnímu aktu na Slovanském ostrově. Magistrát pro dopravu k veřejnému rozloučení na Žofíně i do Kinského zahrady doporučuje stanici metra Anděl, kde už se objevily směrovky k poslednímu rozloučení s Gottem.

Pietní místo bude na jižní straně Kinského zahrady u Národopisného muzea podél Holečkovy ulice. Lidé zde můžou položit květiny nebo se poklonit u zpěvákovy fotografie. Vstupovat do zahrady se bude z náměstí Kinských i od Strahova. V zahradě jsou k dispozici toalety a na bezpečnost budou dohlížet strážníci a policisté.

Souběh více událostí

Událost doprovází mimořádná opatření. Na bezpečnost dohlížejí desítky policistů, pražská záchranná služba posílila své posádky, nastupují i dobrovolníci Českého červeného kříže. K loučení s Gottem totiž dochází v situaci, kdy se v metropoli kumuluje hned několik událostí.

Od čtvrtka až do neděle se zde koná i festival světla Signal, na kterém organizátoři očekávají až šest set tisíc lidí. Z toho důvodu od 19 hodin do půlnoci nepojedou po mostě Legií tramvaje. Linka číslo 22 bude odkloněna přes zastávku Staroměstská a linka číslo 9 přes zastávku Jiráskovo náměstí.

V pátek se navíc v Edenu uskuteční fotbalové utkání mezi českou reprezentací a Anglií v kvalifikaci na EURO 2020. Policie očekává, že vedle tisíců fotbalových příznivců z Česka přijede až šest tisíc fanoušků z britských ostrovů.

Sobotní mše a státní smutek

Loučení s Karlem Gottem pokračuje také v sobotu, a to přímo na Pražském hradě. V jedenáct hodin začíná v katedrále svatého Víta zádušní mše určená pouze pro zvané. Pozvánku dostali i členové vlády, není vyloučeno, že promluví prezident republiky.

Kromě nich a Gottových blízkých se mše zúčastní například i slovenský premiér Peter Pellegrini a další osobnosti veřejného života. V rámci zádušní mše vystoupí pěvci Eva Urbanová a Štefan Margita, kteří se s Gottem rozloučí skladbou Panis Angelicus. Lucie Bílá by měla zazpívat Schubertovo Ave Maria a Jiřina Bohdalová vystoupit s projevem.

Rakev po obřadu vynese čestná stráž za doprovodu největšího zvonu v zemi Zikmunda. Veřejnost může svatovítskou bohoslužbu sledovat na velkoplošných obrazovkách ze třetího nádvoří Pražského hradu, přístup před katedrálu bude zajištěn od sobotní osmé hodiny ranní.

Vláda vyhlásila na den Gottova pohřbu státní smutek. Vlajky na úřadech či institucích budou viset na půl žerdi. Vlastní rozloučení s Gottem připravují i některá města i obce po celém Česku. Třeba obyvatelé Újezda u Svatého Kříže na Rokycansku, kam zpěvák jezdil od dětství za příbuznými, se v sobotu sejdou u Gottovy lípy, kde vzniklo pietní místo s květinami a svíčkami.

Kdo se na poslední rozloučení s Karlem Gottem nedostane, může vše sledovat na programech České televize. Celou pietu bude přenášet ČT1 a ČT24 od půl jedenácté. ČT1 také v sobotu zrušila šestnáct pořadů a nahradila je speciálním programem věnovaným zpěvákově památce.