Průmyslová zóna v Bochoři nebude. Budoucnost bývalé vrtulníkové základny zůstává nejistá

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) po několika letech příprav odložilo záměr vybudovat v rozlehlém areálu bývalé vrtulníkové základny v Přerově-Bochoři strategickou průmyslovou zónu. Přípravu třísethektarového území provázely značné problémy například s pozemky či ochranou podzemní vody.

„Ministerstvo v současné době nepředpokládá realizaci strategické průmyslové zóny Bochoř a preferuje ponechání území jako rezervu pro další rozvoj,“ stojí ve zprávě, se kterou byla minulý týden seznámena vláda.

„Text plně vystihuje problematiku i stanovisko ministerstva průmyslu a obchodu, jakožto správce příslušného dotačního programu,“ řekla Miluše Trefancová z tiskového oddělení MPO.

Miliardový projekt provázely problémy

Projednání zprávy o přípravě a výstavbě strategické průmyslové zóny na letišti v Přerově-Bochoři, kde dříve sídlila vrtulníková základna, na jaře 2017 vláda odložila. Připravený materiál rozdělil zónu na tři části o celkové ploše 338 hektarů. Vznik průmyslového areálu měl stát 1,4 miliardy korun.

Vznik zóny byl ale spojen s několika problémy. Vyřešit by se musel převod nemovitostí na Olomoucký kraj, restituční nároky a to, že část území je v záplavové oblasti. Bývalá základna je navíc v ochranném pásmu pro vodní zdroj pro výrobu nápoje Hanácká kyselka.

Zóna měla být hotová už loni

„S ohledem na to, že vypořádání připomínek bylo nemožné, lokalita se jeví jako problematická a rovněž kraj nebyl v přípravě průmyslové zóny příliš aktivní, nebyla podána řádně žádost do příslušného dotačního programu,“ uvedlo ministerstvo dopravy.

Vláda stavbu průmyslové zóny v Přerově podpořila už před třemi lety s tím, že práce měly začít v roce 2017. Zóna podle vyjádření tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) měla být dokončena a připravena pro investory na konci roku 2018.

V případě zachování přerovského letiště měly vzniknout dvě rozvojové plochy o rozloze 220 a 117 hektarů. Počítalo se s tím, že severní část bývalé základny by měla být nabídnuta pro běžné průmyslové využití a jižní pro letecký průmysl. 

Projekt měl snížit nezaměstnanost na Přerovsku

Původně se počítalo s tím, že v Bochoři bude vybudováno civilní letiště. Společnost Regionální letiště Přerov, kterou založila přerovská radnice spolu se Zlínským a Olomouckým krajem, byla ale nakonec zrušena a skončila v likvidaci.

Nová průmyslová zóna by přinesla stovky nových pracovních míst, což by snížilo nezaměstnanost na Přerovsku, která v kraji patří mezi nejvyšší. Zatímco v celém kraji činil podíl nezaměstnaných v srpnu 2,6 procenta, tak na Přerovsku byl tři procenta. Tradičně je nejvyšší nezaměstnanost na Jesenicku, aktuálně 3,2 procenta.