Přerovská vrtulníková základna do konce roku končí

Přerov - Do konce roku se spojí 23. vrtulníková základna v Přerově s 22. základnou v Náměšti nad Oslavou, kde vznikne nová 22. vrtulníková základna. "Prakticky rušíme základnu v Přerově, lidé a technika přejdou do Náměšti i s úkoly, které tam plnili,“ řekl bývalý velitel náměšťské základny Libor Štefánik, který je od června novým velitelem Vzdušných sil Armády České republiky.

Na nové základně by mělo pracovat kolem 1000 lidí, přesnější údaje vyplynou z výběrových řízení. V současné době má jen náměšťská základna kolem devíti stovek zaměstnanců. Nový útvar by měl začít fungovat od začátku roku 2014.

V Náměšti už nebude pokračovat výcvik pilotů na letounech L-39, ty přejdou na 21. leteckou základnu do Čáslavi. Na náměšťské základně bude probíhat výcvik na vrtulnících Mi-24, Mi-35, Mi-17 a Mi-171.

Vojenská základna
Zdroj: ČT24

Letecká základna v Náměšti nad Oslavou přejde od 1. července z podřízenosti velitele Společných sil Armády ČR do podřízenosti velitele Vzdušných sil Armády ČR. Nový velitel 22. základny letectva v Náměšti nad Oslavou by měl být jmenován k 1. červenci. Dočasným vedením byl pověřen dosavadní zástupce jejího velitele Milan Simr.

„Změna podřízenosti náměšťské základny je součástí změny struktury velení a řízení armády, která by měla při zachování její funkčnosti přinést značné úspory,“ řekl Štefánik. Zahrnuje také redukci generálního štábu a zrušení operačně taktického stupně velení - velitelství společných sil a velitelství sil podpory.