Vstup zdarma na koupaliště v Kojetíně pro návštěvníky kroužků je podle inspekce asi diskriminační

Koupaliště v Kojetíně na Přerovsku čelí kritice kvůli údajné diskriminaci dětí. Provozovatel, jímž je stoprocentně městská firma Technis Kojetín, nabízí vstup zdarma těm, které mají zaplacené kroužky na celý rok. Radnice se hájí tím, že tak podporuje pohyb. Podle inspektorů z České obchodní inspekce (ČOI) to však může být diskriminace a s městem zřejmě zahájí správní řízení.

Děti z Kojetína, které mají zaplacené různé kroužky na celý rok, mohou tamní koupaliště navštěvovat zdarma. Vedení města novinku zavedlo s tím, že tak podporuje pohyb mládeže. 

ČOI to však vidí jinak, podle inspektorů je na koupališti v Kojetíně několik omezení, která nejsou z pohledu zákona ohledně diskriminace v pořádku. Některé rodiny si totiž údajně nemohou dovolit zaplatit svému dítěti kroužek na celý rok. Podle inspektorů má takový postup znaky diskriminace i kvůli místu bydliště.

Ne každý si může dovolit účastnit se kroužku v Kojetíně, když je třeba z Olomouce.
Roman Kadlec
ředitel odboru kontroly, Česká obchodní inspekce, pracoviště Olomouc

Podle právníků města bez problému

Inspektoři ČOI si vyžádají další podklady a po poradě se svými právníky pravděpodobně zahájí správní řízení. Pokud pochybení na kojetínském koupališti prokážou, provozovateli hrozí pokuta.

Na právníky se ještě před zavedením novinky na koupališti obrátila i kojetínská radnice. Ti údajně v tomto opatření žádný problém neviděli. Už loni ale ČOI označila za diskriminační počínání několika koupališť na Ústecku, která zavedla různé ceny pro místní a pro přespolní.

Konflikty na denním pořádku

Koupaliště v Kojetíně v minulých letech často řešilo problémy s neukázněnými návštěvníky. Museli tam zajíždět strážníci nebo policisté. Radnice vyřešila potíže celkovou proměnou areálu a zvýšením vstupného. Platí přísnější pravidla, například pokud jde o kouření v areálu. Zabezpečen byl i vchod.

Na razatní změny město přistoupilo po posledním konfliktu s problémovými návštěvníky. „Byli vykázáni z koupaliště, protože opakovaně porušovali provozní řád. Potom sem rodina vběhla a napadla plavčíka,“ popsal ředitel Technis Kojetín Vlastimil Psotka.

„Za poslední dobu jsme neřešili žádné incidenty týkající se narušení veřejného pořádku, řešili jsme tam pouze případ ukradeného batohu,“ řekla přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.