Česká obchodní inspekce se zaměřila na koupaliště. A nejen je

Jak jsou v letních měsících poctiví prodejci? Právě to nyní zjišťuje Česká obchodní inspekce (ČOI). Její pracovníci ve čtvrtek také vyrazili kontrolovat první koupaliště pod širým nebem. A prohřešky už zjistili v zařízení venkovního krytého bazénu v Ostravě-Porubě.

Podle redaktorky České televize Lucie Poništové zde obsluha nalila podměrečné pivo. „Zákazníka tak ošidila o dvě koruny,“ zjistila.

V dané provozovně neměli ani sklenici pro ověření míry rozlévaného alkoholu. „Protože na místě nebyl přítomen majitel podniku, bude se vše řešit ve správním řízení,“ dodala redaktorka České televize.

Danému restauračnímu zařízení podle ní hrozí pokuta do 3000 korun. Inspektoři ve čtvrtek dělali také kontrolní nákupy ve sportovně-relaxačním areálu Vřesina.

ČOI kontroluje koupaliště
  • V průběhu tohoto kalendářního týdne odebrali krajští hygienici vzorky vody na povrchových vodách ke koupání v okresech Nový Jičín a Frýdek Místek. V kvalitě vody na nádržích Kacabaja v Hodslavicích, Čerťák v Novém Jičíně, Údolí mladých v Bílovci, Větřkovice v Kopřivnici, v Žermanické přehradě a nádrži Baška nedošlo k žádným zásadním změnám. Voda v těchto nádržích je i nadále vhodná ke koupání bez zdravotních rizik.
  • Koupání na nádrži Brušperk je i nadále nutné považovat za rizikové s ohledem na potvrzenou přítomnost cerkárií ve vodě v loňské koupací sezoně.
  • Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě včetně nádrží ke koupání bez úpravy vody nabízejí krajší hygienici k dispozici zde. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.
  • Zdroj: www.khsova.cz 

Od začátku letní sezony, tedy 21. června, už inspektoři České obchodní inspekce zkontrolovali zhruba padesát letních zahrádek a stánků s občerstvením. Porušení zákona podle ředitele moravskoslezské a olomoucké pobočky České obchodní inspekce Borise Stabryna zjistili téměř ve 40 procentech případů. Zaměstnanci ČOI dosud udělili pokuty v celkové výši 18 000 korun.

V květnu se inspektoři ČOI při mimořádné kontrolní akci zaměřili na prodej chovatelských potřeb v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Závady zjistili téměř v polovině prodejen. V 35 ze 72 kontrolovaných prodejen uložili 27 pokut dohromady za 30 000 korun a osm případů poslali do správního řízení, sdělil ČTK mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.