Vězeňský dozorce dostal za přepadení banky sedm let. S dopadením pomohli policisté ze Slovenska

Okresní soud v Ostravě poslal na sedm let do vězení bývalého vězeňského dozorce ze Slovenska Petera Danča za přepadení ostravské pobočky UniCredit Bank. Muž, který na obsluhu namířil střelnou zbraň, si z banky odnesl 85 tisíc korun. Dopaden byl i díky slovenským policistům, kteří na kamerových záznamech poznali tamního známého recidivistu.

Peter Dančo pracoval deset let jako dozorce ve věznici ve slovenském Ružomberku, v tomto období přepadl šest bank, za což byl také potrestán vězením. Ovšem hned po propuštění odjel do Ostravy, kde přepadl další banku. Maskoval se šátkem a s pistolí v ruce požadoval po obsluze vydání hotovosti. 

K zatčení Petera Danča pomohli kriminalisté ze Slovenska, kteří viděli kamerové záznamy z přepadení banky. Zrovna byli na návštěvě u svých českých kolegů a známého lupiče poznali. „Poznali osobu, se kterou měli co do činění v minulosti, takže na základě toho nám volali,“ řekl kriminalista Krajské policie v Ostravě Radim Bena. 

Byl v podmínce, trest si tak odpyká i na Slovensku

Rozsudek ostravského soudu zatím není pravomocný. Vězení však na Danča čeká i na Slovensku, kde si má odsedět dva a půl roku. Banku v Ostravě totiž přepadl v podmínce. Do slovenského vězení by měl nastoupit po skončení trestu v Česku.  

K přepadením bank na severu Moravy a ve Slezsku dochází podle redaktora ČT Jiřího Loučky jenom výjimečně. Předloni se podle policejních statistik nestalo žádné, loni vyšetřovali ostravští kriminalisté dva případy. V jednom z nich figuroval právě Peter Dančo.