Soud zamítl žalobu na olomouckou nemocnici kvůli údajnému pochybení při porodu

Olomoucký okresní soud zamítl žalobu rodičů na Fakultní nemocnici v Olomouci kvůli postupu lékařů při komplikovaném porodu jejich dítěte. To se v říjnu 2010 narodilo těžce postižené. Rodiče dnes osmileté dívky žádali odškodné ve výši skoro sedmnáct milionů korun. Podle soudu olomoučtí zdravotníci nepochybili.

Soudce Libor Brokeš řekl, že při posuzování případu vycházel z hodnocení znaleckých posudků. „Nezjistil jsem poznatky, že by lékaři nějakým způsobem pochybili a že by došlo k příčinné souvislosti s jejich jednáním ke vzniku škody žalobkyně,“ doplnil soudce. Rozhodnutí okresního soudu považuje za správné i právní zástupce nemocnice Karel Vítek.

Rodiče se ale chtějí bránit dál. Otec postižené dívky Vlastimil Blaťák řekl, že hodlá spor hnát až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Řekl také, že ze zakázané metody, kdy porodník tlačí loktem na břicho rodičky, udělali soudní znalci žádoucí přidržení děložního fundusu.

Takhle se nedá žít, jsme v dluzích kvůli péči, kterou neproplácí pojišťovna. Nejde ale jen o nás. Ten manévr se běžně používá v českých porodnicích, nepíše se do dokumentace a zatlouká se.
Vlastimil Blaťák
otec postižené dívky

Rodiče: Pochybili několikrát

Spor se vede o to, zda lékaři postupovali při porodu správně. Žalobci poukázali na řadu pochybení, u dítěte byla na počátku špatně odhadnuta kvůli těhotenské cukrovce matky hmotnost. Holčička se narodila s váhou 4,5 kilogramu, výsledek posledního ultrazvukového vyšetření ale uváděl zhruba 3,5 kilogramu.

Žena nejprve rodila přirozenou cestou za pomoci vakuového zvonu, porodníci poté tlačili loktem na její břicho a to v době, kdy nebyla monitorována děložní činnost. Podle žalobců použili zakázanou metodu, takzvanou Kristellerovu expresi, což mělo za následek prasknutí dělohy a přidušení dítěte.

Kauzu si soudy přehazují už sedm let

Právníci nemocnice tvrdí, že za posledních sedm let soudního sporu byly vypracovány tři znalecké posudky, které jednoznačně mluví v jejich prospěch. Podle nich nebylo prokázáno, že by postižení dítěte mělo příčinnou souvislost s poskytnutou lékařskou péčí.

Okresní soud v březnu před dvěma lety žalobu rodiny zamítl, případ mu však v říjnu 2017 vrátil krajský soud. Jednání u okresního soudu bylo nařízeno až rok a půl poté, kvůli změně soudce se navíc veškeré dokazování muselo opakovat. V Olomouckém kraji jde o jeden z největších a nejdéle trvajících soudních případů kvůli podezření na zanedbání zdravotní péče.