Po sobotním požáru v chemičce musí hygienici zkontrolovat ovoce na zahradách i vodu v bazénech

Únik chemie ve Lhotsku (zdroj: ČT24)

Občané ve Lhotsku na Zlínsku sčítají škody po sobotním požáru v  místní firmě, kde hořela tuna chemické látky s obsahem chloru. Nepříjemný kouř se nad obcí vznášel jen pár desítek minut, během nich ale dokázal popálit rostliny na zahradách. Vedení obce navíc zatím nedoporučuje konzumovat zbylé ovoce a zeleninu, kterou mrak neponičil.

Věra Hlavičková takovou spoušť ještě nepamatuje. Ze dne na den jí i sousedům uvadla nejen okrasná část zahrady, ale i ta určená pro konzumaci. Zhnědla jarní cibulka, uvadají rajčata i ovocné stromy. „To, co ještě včera bylo zelené, bylo dnes hnědé. V zahrádce je všechno popálené,“ popsala Věra Hlavičková.

Důvodem je sobotní únik škodlivé látky s příměsí chloru do ovzduší z areálu blízké firmy. Kvůli hustému dýmu hasiči lidem ve Lhotsku i několika okolních obcích nedoporučovali vycházet ven. „Požár se podařilo brzy zlikvidovat a nikdo nebyl zraněn. Ovzduší není znečištěno a lidé se už mohou bez obav pohybovat venku,“ řekla v sobotu po uhašení požáru mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Upozorňujeme všechny, kteří byli zasaženi sobotním dýmem z firmy Cheport, ať prozatím nekonzumují ovoce a zeleninu ze svých zahrad. Čekáme na vyjádření KHS Zlín“zdroj: www.obeclhotsko.cz
Hlášení místního rozhlasu 24. 6. 2019
Hustý dým nad obcí
Zdroj: ČT24

Obec občany upozornila, že výpěstky ze zasažených zahrad jíst nemá, dokud jejich nezávadnost nepotvrdí hygienici. Ti budou zkoumat i vodu v zahradních bazénech. „Odkryla jsem bazén a zjistila jsem, že na povrchu něco plave. Nevím, co to je. Bojím se tam pustit děti,“ řekla Věra Hlavičková.

Společnost slibuje odškodnění a chystá změnu ve skladování

Společnost pochybení uznala a celé události lituje. Za zničený majetek lidem nabídla peníze. Žádosti o odškodnění je připravena převzít v pátek. Investovat chce i do dalších opatření a varovných systémů. „Změníme způsob skladování chemikálií a rozmístíme kolem detektory nebezpečných plynů,“ řekl jednatel Cheport Václav Mareth.

Opatření přišlo pozdě, tvrdí místní, kteří budou muset do kontejnerů vyhodit všechno, co na zahradách hustý sobotní dým zničil. Příčinu požáru vyšetřují hasiči.