Hygienici v Ostravě nezaznamenali nové případy spalniček. Ohnisko nákazy je už možná vyhaslé

V Moravskoslezském kraji nyní nepřibývají nové případy spalniček. Krajská hygienická stanice tak čeká na to, zda tento stav zůstane zachován, a hygienici budou moci ohnisko nákazy považovat za vyhaslé. V regionu se v uplynulých měsících spalničkami nakazilo více než sto lidí, z toho celkem sedmnáct zdravotníků. Kvůli spalničkám mezi lékaři muselo být dokonce zavřeno kardiochirurgické oddělení v ostravské fakultní nemocnici.

Poslední případ spalniček hygienici zaznamenali 18. května. Podle Ireny Martinkové z krajské hygienické stanice klesá počet nových případů nejen v Moravskoslezském kraji, ale i celorepublikově, v tuto chvíli se ale zatím nedá říct, že ohnisko vyhaslo.

Nakažený je podle hygieniků čtyři dny od onemocnění infekční a může spalničky šířit dál. Teprve po čtyřech dnech od posledního případu tak hygienici počítají dalších 42 dnů, což je dvojnásobná inkubační doba od posledního případu onemocnění. Ohnisko nákazy lze považovat za vyhaslé až po uplynutí této doby.

„Když jsme měli epidemii v roce 2017, také nám končila první týden v červenci,“ dodala Martinková. Tehdy při epidemii onemocnělo v Moravskoslezském kraji 130 lidí, nákazu hygienici zaznamenali i u devatenácti zdravotníků. 

Spalničky se objevily ve všech okresech Moravskoslezského kraje

Nejvíce nakažených v rámci celé České republiky je v Praze, v Moravskoslezském kraji hygienici zaznamenali nejvíce případů spalniček na Ostravsku. Postupně se nemoc objevila ve všech šesti okresech Moravskoslezského kraje. Nejvíce nemocných je ve věkové skupině od 30 do 49 let. 

Spalničky se nedávno objevily i mezi zdravotníky Kardiochirurgického centra Fakultní nemocnice v Ostravě, kde se nakazilo sedm zaměstnanců a dva stážisté. Dalším osmnácti zdravotníkům hygienici nařídili karanténu, kvůli které oddělení dočasně zakázalo návštěvy a muselo odložit i některé operace. Oddělení momentálně funguje bez omezení. 

Loni šest nemocných, letos stovka

V porovnání s loňskem je letos v Moravskoslezském kraji případů spalniček mnohonásobně více. Zatímco v roce 2018 hygienici zaznamenali šest případů nákazy, letos jich je už 103.

Spalničky jsou vysoce infekční a šíří se kapénkami. Mezi projevy patří horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka.