Na ostravské kardiochirurgii skončila karanténa kvůli spalničkám. Zaměstnanci už můžou do práce

Kardiochirurgické centrum Fakultní nemocnice v Ostravě (FNO) začalo fungovat v běžném režimu. Z karantény, kterou nařídili hygienici kvůli výskytu spalniček, se už do práce vrátili všichni zaměstnanci oddělení. Nadále probíhá testování zdravotnického personálu na přítomnost protilátek. Ty, kteří jich mají nedostatek, čeká přeočkování.

Spalničky se na kardiochirurgii objevily na začátku května, onemocnělo sedm zdravotníků a dva stážisté. Lékaři kvůli tomu museli odložit některé operace, nemocnice zakázala návštěvy na oddělení. Zdravotníci se nechali testovat, stejně tak i zaměstnanci na dalších odděleních nemocnice. 

Kardiochirurgické centrum už funguje v běžném režimu a rozběhly se i operace. „Fungujeme v naprosto normálním režimu, operace běží podle původního plánu,“ potvrdil primář Kardiochirurchického centra Fakultní nemocnice v Ostravě Radim Brát. Návštěvy na oddělení nemocnice povolila už dříve. 

Na vakcíny se muselo čekat

Všichni zaměstnanci, u kterých testy potvrdily nedostatek protilátek, se museli nechat naočkovat. Vakcíny ovšem nebyly zhruba dva týdny k dispozici. V tuto chvíli jich už lékárny mají dostatek. „Pro nemocnici máme přes dvě stě kusů vakcín, pro pacienty z terénu přes třicet kusů,“ řekla farmaceutka lékarny FNO Marcela Friedrichová. 

„V tuto chvíli se přibližujeme k tomu, že budou otestováni téměř všichni zaměstnanci. Od počátku roku jsme naočkovali více než čtyři sta zaměstnanců napříč oddělelními a klinikami,“ řekla mluvčí ostravské nemocnice Naďa Chattová.  

Podle posledních údajů krajské hygienické stanice v Moravskoslezském kraji onemocnělo spalničkami od začátku roku už zhruba sto lidí. Nejvíc jich je v Ostravě, naopak na Novojičínsku zatím není hlášen ani jeden případ. 

Podle přednosty infekční kliniky FNO Luďka Rožnovského se v současné době situace zklidňuje. „V letošním roce máme hospitalizováno 74 pacientů, v květnu jsou to pouze tři pacienti,“ řekl. Aby se nákaza spalniček dále nešířila, je podle hygieniků potřeba zvýšit proočkovanost populace na nejméně 95 procent.