Na ostravské kardiochirurgii je už devět případů spalniček

Ze dvou na devět stoupl počet případů spalniček v Kardiochirurgickém centru Fakultní nemocnice v Ostravě. Podle mluvčí nemocnice Nadi Chattové se jedná o sedm zaměstnanců centra a dva stážisty. Dalších osmnáct lidí je v karanténě. Krajská hygienická stanice v úterý zakázala příjem nových pacientů a následně vedení nemocnice až do odvolání zakázalo návštěvy. Spalničkami se v kraji nakazilo od začátku roku už více než 90 lidí, loni bylo případů jenom šest.

„Ve spolupráci s krajskou hygienickou stanicí byla přijata veškerá opatření. V centru bylo provedeno více než 110 testů na protilátky, a to u zdravotníků i pacientů. Všichni hospitalizovaní mají vlastní protilátky proti spalničkám,“ uvedla Chattová. Na výsledky testů zdravotníků se ještě čeká a testování na protilátky probíhá napříč pracovištěmi nemocnice.  

Mluvčí Krajské hygienické stanice v Ostravě Radim Mudra už dříve uvedl, že v ostravském Kardiochirurgickém centru jsou hlavně starší pacienti, u kterých se očekává imunita, a také to, že spalničky už v minulosti prodělali. 

V laboratořích mají víkendové i sváteční služby

Běžně zkontrolují pracovníci Zdravotního ústavu deset až dvacet vzorků krve za měsíc. V poslední době ale projde laborantkám rukama okolo dvou tisíc sér měsíčně. Služby v laboratořích se kvůli velkému množství vzorků, rozšířily i o svátky a víkendy.

„Byl to nápor i pro naše dodavatele, protože se najednou mnohonásobně zvýšily naše požadavky na dodávání souprav. Samozřejmě nejsme jediná laboratoř, která spalničky vyšetřuje, takže celkově se zvýšil odbyt diagnostických souprav,“ řekla Hana Zelená z oddělení virologie Zdravotního ústavu v Ostravě. 

Novojičínsko je zatím čisté

Moravskoslezský kraj má stále jednu z nejvyšších nemocností v Česku a nejvíc onemocnění je v rámci regionu hlášeno na území Ostravy. Spalničky zatím hygienici nezaznamenali na Novojičínsku. Nejvíce nemocných v rámci celé země je v Praze, a to až třetina všech případů. 

Onemocnění se šíří kapénkami. Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která se šíří na obličej, krk, břicho a končetiny.