Začíná poslední kolo kotlíkových dotací. Olomoucký kraj očekává nápor žadatelů

Olomoucký kraj v úterý vyhlásil poslední kolo dotací na výměnu starého kotle za moderní zdroj tepla. Domácnosti budou moci získat na jeden projekt až 127 500 korun. Podmínky dotací schválilo krajské zastupitelstvo v pondělí. Hejtmanství očekává velký zájem lidí, žádosti začne přijímat 4. června.

„Na výměnu starých topidel půjde letos v Olomouckém kraji zhruba 179 milionů korun. Jde o peníze, které ulehčí životnímu prostředí a lidem usnadní a zefektivní vytápění rodinných domů,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO).

Z dotace je možné pořídit tepelná čerpadla, kotle na biomasu nebo kondenzační kotle. Právě na druhu topidla závisí i výše přiděleného příspěvku. „Záleží na typu nového kotle, nákladech na výměnu a také na tom, zda domácnost spadá do takzvané prioritní, tedy silně znečištěné oblasti,“ upřesnil ředitel Státního fondu životního prostředí České republiky Petr Valdman.

Peníze je možné použít nejenom na pořízení tepelného zdroje a jeho instalaci, ale také na novou topnou soustavu či její rekonstrukci. Olomoucký kraj se zavázal, že z přidělených finančních prostředků podpoří výměnu minimálně 1715 kotlů na pevná paliva. 

Naposledy a už bez uhlí

„Letošní vlna dotací na kotle je prezentována jako poslední a z toho důvodu očekáváme velký zájem ze strany občanů. A to i přesto, že už není možné získat dotaci na pořízení kotlů spalujících kromě biomasy i uhlí, o které byl v minulosti velký zájem,“ řekl hejtmanův náměstek Pavel Šoltys (ČSSD).

Žádosti bude opět možné podávat prostřednictvím elektronického formuláře, který lidé najdou na webových stránkách kraje. Po jeho odeslání bude žádosti přidělen kód. Kraj připravil i informační semináře na období od vyhlášení dotačního programu až do zahájení příjmu žádostí. Na besedách pracovníci krajského úřadu vysvětlí zájemcům například způsob vyplnění formulářů.

První vlna dotací na výměnu starých kotlů za nové byla v Olomouckém kraji vyhlášena v roce 2016. Úředníci v první výzvě zpracovávali více než dva tisíce žádostí, nakonec jich schválili 1540. V okolí krajského úřadu tehdy postávaly stovky lidí, někteří tam i nocovali.

Velký zájem byl i ve druhém kole, kdy lidé podali zhruba stejný počet žádostí. Olomoucký kraj vyhověl zhruba šestnácti stům z nich a rozdělil bezmála 167 milionů korun. Do roku 2020 má být v Česku díky dotacím vyměněno až sto tisíc kotlů, díky čemuž by měla být nahrazena přibližně třetina nejvíce znečišťujících kotlů v zemi.