V polských kamnech končí nekvalitní uhlí i odpadky. Smog pak míří do Česka

Události ČT: Smog z Polska míří do Česka (zdroj: ČT24)

Stále větší problém pro kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji představují emise z komínů rodinných domů v Polsku. Tuzemská modernizace kotlů pomalu pomáhá zlepšovat vzduch, za hranicemi jsou ale pozadu. Teď v zimě navíc vítr častěji přináší zplodiny do Česka.

Dvě strany hranice, dvojí kvalita vzduchu. Ten v Moravskoslezském kraji se sice zvolna – ale zlepšuje. Pomáhají i dotace na lepší kotle. V posledních dvou výzvách o ně v Petrovicích u Karviné požádalo 75 místních.

„Snažíme se kotlíkové dotace podporovat i ze strany obecních zdrojů, každý obyvatel získá z rozpočtu 10 tisíc korun obecního,“ uvedl starosta Petrovic u Karviné Marian Lebiedzik (ČSSD).

Jen pár kilometrů od Petrovic začíná Polsko, problémy s kvalitou ovzduší jsou tam dnes výrazně horší než na české straně. Například v 30 kilometrů vzdáleném městě Rybnik před rokem množství prachu v ovzduší více než třicetinásobně překročilo normy.

„Koncentrace na území Polské republiky na přilehlém území k naší části Moravskoslezského kraje jsou vyšší než v průměru v Moravskoslezském kraji,“ řekla Blanka Krejčí, vedoucí oddělení ochrany čistoty ovzduší Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě.

Už i v Polsku ale přibývá organizací, které bojují za čistší vzduch. „Příčina zůstává jasná, jsou to ,kopčuchy', nekvalitní uhelné kotle, které lidově nazýváme kopčuchami,“ potvrdil člen sdružení Rybnicki Alarm Smogowy Zdzisław Kuczma.

Už sedm polských vojvodství zavedlo protismogovou vyhlášku. V Rybniku zakazuje lidem doma v kotlích spalovat odpad, ale i uhelné kaly. Při kontrolách můžou strážníci až do kotelny. 

„Vloni jsme udělali 2200 kontrol a ve 270 případech jsme zjistili spalování odpadů,“ informoval mluvčí Městské policie v Rybniku Dawid Błatoń.

Za topení uhlím se pokuty nedávají, i když je třeba nekvalitní. A ani pokuty za spalování kalů nejsou časté. Loni ji dostal jediný obyvatel Rybniku.