Poslední vlna dotací na výměnu starých kotlů odstartuje v dubnu. Uhlí už podporu nemá

Ve třetí vlně kotlíkových dotací mohou domácnosti získat až 127 500 korun na výměnu starých kotlů na tuhá paliva za plynový kondenzační kotel, tepelné čerpadlo nebo kotel na biomasu. Poslední fáze začne 1. dubna a nejpozději do konce září musejí kraje vyhlásit výzvy pro občany. Ministerstvo životního prostředí krajům dohromady poskytne na výměnu zdrojů tepla 3,125 miliardy korun.

„Kotle 1. a 2. emisní třídy budou muset domácnosti vyřadit z provozu už za tři roky a toto jsou zatím poslední peníze, které můžeme občanům na výměnu starých kotlů poskytnout. Výhodnější podmínky už nebudou,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Ministerstvo počítá s výměnou minimálně třiceti tisíc kotlů. Poprvé budou z podpory zcela vyjmuty kotle spalující uhlí, tedy nepůjde získat podporu ani na kombinované kotle na uhlí a biomasu. „Nejprve se zaměříme na domácnosti v prioritních lokalitách, kde je ovzduší kvůli používání nevyhovujících kotlů nejvíce znečištěné a dopad na zdraví lidí nejhorší. Tam lidé získají na výměnu bonus 7500 korun,“ dodal Brabec.

  • tepelné čerpadlo – až 80 procent způsobilých výdajů, nejvýše 120 tisíc korun
  • kotel na biomasu (samočinná dodávka paliva) – až 80 procent způsobilých výdajů, nejvýše 120 tisíc korun
  • kotel na biomasu (ruční dodávka paliva) – až 80 procent způsobilých výdajů, nejvýše 100 tisíc korun
  • plynový kondenzační kotel – až 75 procent způsobilých výdajů, nejvýše 95 tisíc korun

V Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji budou mít navíc domácnosti možnost využít takzvané kotlíkové půjčky. Bezúročné půjčky si mohou vyřídit v obci a v kombinaci s kotlíkovou dotací z ní výměnu kotle zaplatit.

„Žadatel nemusí mít na účtu ani korunu, aby si mohl říct o kotlíkovou dotaci. A pak ten zbytek může splácet bezúročně až deset let. Takže je to velká možnost třeba i pro lidi, kteří zatím váhali, protože neměli našetřeno na koupi kotle. A dneska to můžou udělat bez problémů,“ poznamenal ministr. S administrací žádosti, které se někteří lidé také obávají, by měl pomoci specialista, kterého obce pro tento účel zajistí.

Události ČT: V dubnu začíná třetí vlna dotací na kotle (zdroj: ČT24)

Největší zájem byl zatím o dotace na tepelná čerpadla

Do konce září kraje musejí výzvy vyhlásit a do konce října spustit příjem žádostí. Karlovarský kraj výzvu vyhlásí už prvního dubna.

„Výzvu zveřejníme na krajských internetových stránkách, na úřední desce, v Krajských listech, obešleme také města a obce v regionu. Žadatelé si budou moci předem od 15. dubna vyplnit elektronickou část žádosti a být připraveni, až 1. července spustíme příjem žádostí,“ přiblížila karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

Středočeský a Olomoucký kraj chtějí začít přijímat žádosti hned v prvním červnovém týdnu. Moravskoslezský by měl začít v květnu.

Částku, kterou kraje mohou pro své obyvatele získat, a počet kotlů na výměnu stanovilo ministerstvo. Kraje si ale určí finální podobu dotací. Žádosti lidé budou směřovat na svůj krajský úřad. 

V předchozí vlně kotlíkových dotací lidé vyměnili 48 tisíc kotlů a dalších 12 800 výměn se dokončuje. Domácnostem bylo proplaceno 5,25 miliardy korun. Největší zájem byl o dotace na tepelná čerpadla.

První výzva ještě umožňovala příspěvek i na čistě uhelné kotle, druhá už jenom na kombinované. Druhá vlna startovala v létě 2017, i tehdy jako první přišel s výzvou Karlovarský kraj. Žádost už nebylo nutné podávat papírově, kraje zareagovaly na doporučení ministerstva a umožnily podávat žádosti o kotlíkové dotace elektronicky.