Pražská koalice se dohodla na zahraničních cestách i zániku nefunkční firmy, která stála miliony

Pražští politici budou jezdit do zahraničí jen se souhlasem radních. Dohodla se na tom koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). Kvůli nákladům na cesty sklidili nedávno kritiku Piráti. Koalice se také shodla na zániku společnosti Pražská plynárenská Holding, která je nyní nečinná. A také na konci Karla Březiny (ČSSD), pravomocně odsouzeného za podvod, v dozorčí radě Pražské plynárenské Distribuce.

„Budeme schvalovat jednotlivé zahraniční cesty ještě před tím, než se na ně vyjede. Tento tisk je v podstatě prvním podle toho postupu, jak jsme se na tom shodli,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Doplnil, že dosud se výjezdy do zahraničí plánovaly na čtvrt roku dopředu, což se tímto změnilo.

Město bude zároveň schvalovat úpravu pravidel pro schvalování cest, která je nutná v důsledku změny statutu hlavního města. Podle zákona tak měla učinit už předchozí politická reprezentace, což se ale nestalo, dodal primátor.

Zahraniční cesty pirátských radních se v poslední době dočkaly kritiky, a to v případě cesty na Tchaj-wan a výpravy radního Víta Šimrala do Kalifornie. Na Tchaj-wanu byl primátor Hřib s manželkou, dále předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek a jeho partnerka Michaela Krausová, která je předsedkyní pirátského klubu zastupitelů.

Podle kritiků to byly zaplacené dovolené, což Piráti odmítli. Cesta primátora podle nich byla produktivní a plně hrazená protistranou. V případě Šimralova výjezdu se náklady zaplatily mimo jiné tím, že dojednal přesídlení nadějné technologické firmy ze Silicon Valley do české metropole.

Firma Pražská plynárenská Holding končí

Koalice se také dohodla na zániku společnosti Pražská plynárenská Holding, která je nyní jen prázdnou skořápkou bez zaměstnanců. Ušetří se tím několik milionů korun ročně na odměnách představenstva a dozorčí rady. „Tím také koalice splní program v oblasti přístupu k městským společnostem. Další kroky budou naplánovány v květnu,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Pražská plynárenská Holding, kterou ovládá hlavní město, je jediným akcionářem společnosti Pražská plynárenská. Ta patří mezi největší dodavatele energií v Česku. Součástí koncernu je také Pražská plynárenská Distribuce.

Při výměně členů dozorčí rady Distribuce bude odvolán bývalý náměstek primátora Karel Březina (ČSSD). Podle soudů se dopustil podvodu v pražském dopravním podniku, kde od března 2007 do srpna 2011 pobíral plat za vedení dozorčí rady, ačkoli funkci kvůli členství v dozorčí radě jiné firmy podléhající konkurzu vykonávat nesměl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Po naplánovaných změnách ve společnosti Pražská plynárenská Distribuce se koalice vrátí k otázce obsazení dozorčí rady Pražské plynárenské znovu v květnu. Na plánu změnit dozorčí radu nepanuje koaliční shoda, TOP 09 a Piráti se kvůli tomu dohadovali přes média.

Piráti přišli s plánem zrušit v devítičlenné dozorčí radě firmy tři místa, která jsou nyní obsazena zaměstnanci, případně je nahradit neplacenými politiky. Důvodem mají být úspory. Proti je odborový svaz zaměstnanců podniku, dopisem se kvůli tomu obrátil na vedení metropole.