Meteorologové vyhlásili v Olomouckém kraji smogovou situaci. Špatně se dýchá i na Zlínsku a severní Moravě

Meteorologové v noci na úterý vyhlásili v Olomouckém kraji smogovou situaci. Důvodem jsou vysoké koncentrace polétavého prachu. Není vyloučeno ani vyhlášení regulace. Za špatnou označuje ČHMÚ situaci na měřicích stanicích v Olomouci, Hranicích na Přerovsku, v Přerově i v Prostějově. Smogová situace je i ve Zlínském kraji, v Moravskoslezském je vyhlášena regulace.

Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině stanic překročil dvanáctihodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin se nepředpokládá jeho pokles. Na měřicích stanicích v Olomouci, Hranicích, Přerově i Prostějově byl limit 50 mikrogramů na metr krychlový překročen více než dvojnásobně.  

Nejhorší situace je v Hranicích na Přerovsku, hodinové koncentrace zde byly dnes ráno na 133 mikrogramech, denní průměr překračoval limit téměř trojnásobně. Stejné aktuální hodnoty měla kolem 08:00 také stanice v Olomouci-Hejčíně, čtyřiadvacetihodinové koncentrace překračovaly sto mikrogramů.

V Přerově je městská doprava zdarma

Špatně se lidem dýchá také v Prostějově a v Přerově, kde jsou dvojnásobně překročeny limity hodinové i denní. V Přerově na situaci zareagovala místní radnice, která ráno rozeslala lidem prostřednictvím SMS zprávy o tom, že je vyhlášena smogová situace. Město řidiče žádá, aby omezili jízdu autem. „Městská autobusová doprava je v Přerově zdarma od 10:00 do odvolání,“ uvádí radnice prostřednictvím infokanálu.

Rozptylové podmínky jsou nadále špatné i ve Zlínském, přetrvává v něm smogová situace. Meteorologové ji vyhlásili v pondělí ráno kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší. V blízké době nevylučují ani vyhlášení regulace.

Nejhůř se na Zlínsku dýchá ve Valašsklém Meziříčí a Zlíně

Imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový je více než dvojnásobně překročen na všech měřicích stanicích v kraji. Nejhorší situace je stále ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, kde čtyřiadvacetihodinová koncentrace polétavého prachu v ovzduší dosáhla v úterý v 8:00 hodnoty 140 mikrogramů na metr krychlový. V Kvítkové ulici ve Zlíně byla ve stejný čas 137,3 mikrogramu, v Otrokovicích na Zlínsku 131,6 mikrogramu, v Uherském Hradišti 130,7 mikrogramu, na stanici pod Jižními Svahy ve Zlíně 120,6 mikrogramu a v Kroměříži - Těšnovicích 109 mikrogramů. Rozptylové podmínky ve Zlínském kraji se začaly rapidně zhoršovat už o uplynulém víkendu.

Na Ostravsku stále platí regulace

V Moravskoslezském kraji v aglomeraci Ostravska, Karvinska, Frýdecko-Místecka a na Třinecku je kvůli znečištění vzduchu vyhlášena regulace. Podniky musejí přijmout opatření, aby ovzduší ještě více neznečišťovaly. Imisní limit byl v úterý ráno překročen na všech měřicích stanicích, na některých i více než čtyřnásobně. Například v Karviné byla tato hodnota 224 mikrogramů na metr krychlový. Také podle aktuálních hodinových koncentrací je v převážné části regionu situace stále hodnocena jako špatná, na některých místech jako velmi špatná. Jde o Karvinou a Věřňovice na Karvinsku.

Při zhoršení rozptylových podmínek by lidé měli snížit fyzickou námahu venku nebo pouze krátce větrat. Jelikož se na zvýšených hodnotách významně podílejí emise z aut, motoristé by měli zvážit nutnost každé jízdy. Děti, nemocní a starší lidé by měli omezit pobyt venku, ostatní sportování a pobyt v zakouřených prostorách.