Ve Zlínském kraji vyhlásili smogovou situaci. Špatný vzduch dusí i sever Moravy

Události ČT: Meteorologové vyhlásili ve Zlínském kraji smogovou situaci (zdroj: ČT24)

Meteorologové vyhlásili ve Zlínském kraji smogovou situaci. Důvodem jsou vysoké koncentrace polétavého prachu v ovzduší. Jestliže se budou jeho hodnoty nadále zvyšovat, není vyloučeno vyhlášení regulace. Smogová situace platí od neděle i v Moravskoslezském kraji.

Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině stanic překročil dvanáctihodinový průměr hodnotu sto mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na čtyřiadvacet hodin se nepředpokládá jeho pokles.

Imisní limit padesát mikrogramů na metr krychlový je překročen na všech měřicích stanicích ve Zlínském kraji. Vůbec nejhorší situace je ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, kde čtyřiadvacetihodinová koncentrace polétavého prachu v ovzduší dosáhla v pondělí v 8:00 hodnoty 134,3 mikrogramu na metr krychlový. Na Kvítkové ulici ve Zlíně činila ve stejný čas 93,3 mikrogramu, v Otrokovicích na Zlínsku 87,8 mikrogramu, na stanici pod Jižními Svahy ve Zlíně 84,4 mikrogramu, v Uherském Hradišti 83,1 mikrogramu a v Kroměříži-Těšnovicích 73,9 mikrogramu. Rozptylové podmínky ve Zlínském kraji se začaly výrazně zhoršovat už o uplynulém víkendu. 

Smog se zastaví až ve Vídni

„Je to dané tím, v jaké pozici kraj existuje. Moravská brána je ze severu omezená Jeseníky a Oderskou pahorkatinou a z jihu Beskydami a vytváří tam jakýsi tunel pro transport znečišťujících látek, které zejména v průmyslovém severu, na rozhraní České republiky a Polska, generuje,“ řekl v pondělní 90´ČT24 Jan Hovorka, vedoucí laboratoře pro studium kvality ovzduší Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

„Znečištění ovzduší se generuje na severu a postupně se Moravskou bránou šíří k jihu. Když bychom se podívali na data z Vídně, tak už je vidět, že znečištění ovzduší stoupá i ve Vídni, která je v podhůří Alp, kde se znečištění zastaví o Alpy,“ dodal. 

V Moravskoslezkém kraji už vyhlásili regulaci

Smogová situace platí také v Moravskoslezském kraji. V aglomeraci Ostravska, Karvinska, Frýdecko-Místecka a na Třinecku je kvůli znečištění vzduchu vyhlášena regulace. Podniky musejí přijmout opatření, aby ovzduší ještě více neznečišťovaly.

90’ ČT24 - Špatný vzduch dusí část Moravy a Slezska (zdroj: ČT24)

„K regulaci přistupujeme už v době vyhlášení smogové situace tak, abychom co nejméně přispívali k už tak zhoršené situaci,“ uvedla mluvčí ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá Dvořáková s tím, že to podnik stojí zhruba stovky tisíc korun denně.

Děti, nemocní a starší lidé by měli omezit pobyt venku, ostatní sportování a pobyt v zakouřených prostorách. A na situaci se připravují také třeba učitelky v ostravské mateřské škole Ostrčilova.

„Kontrolujeme smogovou situaci před každou vycházkou s dětmi, paní učitelky mají v mobilech aplikaci napojenou na ČHMÚ a před každou vycházkou kontrolují stav ovzduší a to, zda můžeme s dětmi vyrazit ven anebo změnit program a zůstat s dětmi ve třídě,“ uvedla v pondělní Devadesátce České televize učitelka této školky Hana Střeláková. V té stejné školce je také v tomto období vyšší nemocnost, ve školce je zhruba jen polovina dětí.


Při zhoršení rozptylových podmínek by lidé měli snížit fyzickou námahu venku nebo pouze krátce větrat. Jelikož se na zvýšených hodnotách významně podílejí emise z automobilů, motoristé by měli zvážit nutnost každé jízdy.

A také jsou v období smogové situace důležité vitamíny. „Vysoký příjem ovoce a zeleniny v tomto období je velmi příznivý, protože antioxidanty, které jsou v nich obsažené, pomáhají detoxifikovat škodlivé látky,“ řekl v pondělní Devadesátce Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR.