Jihomoravský kraj dá na ztrátu motocyklové GP skoro 10 milionů. Doplatit zbývá ještě dvojnásobek

Jihomoravští zastupitelé schválili odeslání téměř deseti milionů korun z krajského rozpočtu na účet španělské promotérské firmy Dorna, která organizuje Velkou cenu silničních motocyklů. Spolek reprezentovaný městem Brnem a Jihomoravským krajem jí za letošní závod dluží přes třicet milionů korun. Necelou polovinu dluhu se rozhodl zaplatit kraj společně s městem, doplatit zbývá ještě víc než sedmnáct milionů.

Už v úterý schválilo brněnské zastupitelstvo, že na ztrátu jednatřicet milionů korun, která v letošním roce při pořádání motocyklové Grand Prix vznikla, poskytne necelých pět milionů korun. Téměř deset teď schválil Jihomoravský kraj. Zbylých více než sedmnáct milionů požaduje spolek kraje a města, který závody pořádá, od resortu školství. Ministerstvo ale peníze nechce dát. Spolek po něm žádal původně podporu sto milionů, ministerstvo poslalo třicet devět s tím, že je to částka konečná. „Je to požadavek na poskytnutí vyrovnávací platby, ne doplatek dotačního titulu,“ vysvětlila primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

GP by mohlo podpořit jiné ministerstvo

Kromě dořešení ztráty letošního ročníku se jedná i o podpoře ze strany státu na příští roky. Bývalý primátor Brna Petr Vokřál (ANO) v týdnu řekl, že se snažil, aby závody podporoval jiný resort než školství. Výsledkem je předběžná dohoda, že by na příští ročník Velké ceny mohlo dát až šedesát milionů ministerstvo pro místní rozvoj. „Jednat o tom budeme s ministerstvem financí, na vládu předložíme začátkem roku materiál s výčtem nejprestižnějších akcí, které by měl stát podpořit,“ řekl Vilém Frček z oddělení komunikace ministerstva pro místní rozvoj.

Kraj dotaci navýšil, město ne

Bývalý primátor Petr Vokřál řekl, že musí pravidelnou podporu zvýšit kraj i město. Zatímco kraj podporu zvýšil v rámci rozpočtu na příští rok z dvaceti na dvacet pět milionů, Petr Vokřál už jako opoziční zastupitel s návrhem na navýšení podpory z deseti na patnáct milionů neuspěl. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že by navýšení příspěvku řešila až poté, co se dořeší financování ze strany státu.„Myslím, že by tem příspěvek ze strany státu měl být 70 milionů korun, to je částka, která je každý rok na dokrytí nákladů potřeba,“ řekla primátorka Brna.

Velké ceně hrozil v minulosti zánik, protože ji její dřívější pořadatel Automotodrom Brno už nechtěl pořádat kvůli její ztrátovosti. Velké náklady činí zalistovací poplatek na nákup licence pro pořádání závodů od promotérské společnosti Dorna. Nyní je poplatek přes sto milionů korun. Kvůli hrozícímu konci kraj a město založily spolek, který závody převzal a letos ho pořádal už potřetí. S Dornou je domluvený ještě na dalších dvou ročnících. Podle politiků dělají závody městu, kraji i státu dobré jméno a reklamu.