Kladenský zastupitel Hašek po kritice od Pospíšila opustí TOP 09. V koalici s SPD zůstane

Kladenská koalice dohodnutá velmi rychle po volbách nevzbudila pozornost pouze tím, že obešla vítěznou Volbu pro Kladno, ale také složením. Spojili se v ní ODS, ANO a Kladeňáci – což je volební koalice lidovců, TOP 09 a STAN – s hnutím SPD. Předsedu TOP 09 Jiřího Pospíšila spojenectví zastupitele TOP 09 Petra Haška s hnutím Tomia Okamury pohoršilo natolik, že pohrozil jeho vyloučením, pokud z koalice nevystoupí. Zastupitel Hašek se nakonec rozhodl, že ukončí svoje členství ve straně.

Dobrá zpráva – SPD bude součástí vládnoucí koalice v prvním velkém městě – je to středočeské Kladno.
Tomio Okamura
předseda SPD

Koalice ODS, ANO, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a SPD má vrátit do křesla kladenského primátora Dana Jiránka (ODS) a znovu odstavit Milana Volfa (Volba pro Kladno). Ten vládl v uplynulém volebním období v koalici své strany s komunisty a ANO. Že je v nové koalici SPD, se však nelíbilo vedení ODS ani TOP 09. Její předseda dokonce členovi koalice ze své strany stanovil ultimátum.

„Koaliční paktování s SPD je nepřijatelné. TOP 09 má platné usnesení, kterým tuto spolupráci zakazuje. Dotyčný člen kladenské topky má jen dvě možnosti – vystoupit z koalice, nebo vystoupit ze strany. Jinak bude vyloučen pro porušení hodnot TOP 09,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Hašek ukončí členství v TOP 09

Petr Hašek si nakonec zvolil druhou z možností a své členství v TOP 09 se rozhodl ukončit. „Jsem si vědom, že uzavření spolupráce s SPD, byť na komunální úrovni a navíc v této velmi specifické situaci, je jednání, které vedení TOP 09 může považovat a také považuje za vybočení ze směru, kterým tato strana jde,“ uvedl v prohlášení.

Hašek hodlá pokračovat v plnění programu koalice Kladeňáci. „Striktně jedinou možností, jak splnit to, co jsme našim voličům slíbili, bylo vytvoření povolební koalice s ODS, ANO a SPD. Ačkoliv pro nás byla tato koalice dříve nepředstavitelná, společným jednáním jsme došli k zásadní programové shodě ve většině priorit,“ dodal Hašek.

Události: Kladenský Petr Hašek ukončí členství v TOP 09 (zdroj: ČT24)

Z koalice nejásá ani ODS

Vedení ODS sice tak striktní jako TOP 09 není, ale také se nad výsledkem koaličních jednání podivuje. Předseda strany Petr Fiala ale připustil, že situace ve městě je specifická. „Pokud vím, kampaň na Kladně byla velmi vyhrocená, doprovázená masivními anonymními útoky na opozici. Detaily ale neznám,“ uvedl. ODS sice nemá psaný zákaz spolupráce s SPD, ale předsednictvo strany přesto bude chtít od kladenské organizace vysvětlení.

„Situace na Kladně byla mimořádná, kampaň extrémně vyhrocená a to, že se síly napříč politickým spektrem daly tak rychle dohromady, ukazuje, že chtějí změnit styl, kterým se doposud radnice vyznačovala, a zvrátit třeba i rozhodnutí, která se přes veškerou kritiku odehrála krátce před volbami,“ poznamenal místopředseda ODS Martin Kupka.

Koalice slíbila, že ve městě zruší herny a zamezí výstavbě hypermarketu na Růžových polích, v dohodě je také zavedení participativního rozpočtu, důraz na transparentní hospodaření města a městských firem a investice do chodníků, silnic, vznik nových parkovacích míst, parků a sportovišť.

Dohodnutá koalice bude mít 18 zastupitelů z 33, v opozici skončí Volba pro Kladno, která ve volbách získala 34 procent hlasů a má 13 mandátů, a také dva komunističtí zastupitelé.