V Kladně je hotovo, koalice vedená ODS vyšachovala současného primátora. Ten mluví o podrazech

Kladno povedou ODS, SPD, ANO a koalice Kladeňáci. Strany už v neděli podepsaly koaliční smlouvu, ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu mají 18 hlasů. Vítězná Volba pro Kladno primátora Milana Volfa skončí v opozici. Primátorem bude občanský demokrat Dan Jiránek, oznámil Lukáš Hanes z kladenské ODS. Jiránek už město v minulosti vedl. V uplynulých čtyřech letech vedla Kladno koalice Volby pro Kladno, ANO a KSČM.

„Jestli se někdo jinak neumí prosadit, než že dělá takové podrazy, tak nechť je dělá,“ reagoval na vznik nové koalice Milan Volf. Čtyři roky jsou podle něj dlouhá doba a složení koalice je nesourodé. 

Na důvody spolupráce ODS s SPD se bude kladenských občanských demokratů ptát předsednictvo strany. „V žádném případě to pro nás jako předsednictvo není preferovaná varianta,“ uvedla místopředsedkyně strany Alexandra Udženija. ODS nemá kongresem zakázáno utvořit koalici s SPD, takové usnesení má pouze ve vztahu ke KSČM.

„Je zajímavé se podívat na tu situaci v Kladně, kdy podle informací, které mám, pan primátor Kladna Volf vedl velmi ostrou a útočnou kampaň a vlastně se všichni domluvili proti němu,“ dodala.

Podle koaliční dohody se strany shodly například na klíčových investicích do chodníků, silnic, nových parkovacích míst, parků a sportovišť. Prioritou by také mělo být transparentní hospodaření města a městských firem či zavedení participativního rozpočtu. Strany se také shodnou na zrušení heren na území města. Cílem koalice je i zamezení výstavbě hypermarketu v lokalitě Růžové pole.

Komunální volby v Kladně vyhrála Volba pro Kladno, získala 13 mandátů v zastupitelstvu, které má 33 členů. Druhá skončila se sedmi mandáty ODS, která byla dosud v opozici. Koalice Kladeňáci, které je složeno z kandidátů STAN, TOP 09 a KDU-ČSL, bude mít pět zastupitelů.

Čtvrté ANO má v Kladně čtyři mandáty, dva zastupitele bude mít na pátém místě KSČM. Šestá je SPD se dvěma mandáty.